Kako podesiti postavke pisača za ispis visoke kvalitete?

Datum objave: 17.2.2022.
Kako podesiti postavke pisača za ispis visoke kvalitete?

Kvaliteta često nije presudna za svakodnevni ispis, no postoje situacije u kojima je vrlo važno da ona bude maksimalno visoka. Kod ispisa fotografija s godišnjeg odmora, životopisa za razgovor za posao, prezentacijskih materijala ili ugovora na poslu, kvaliteta postaje prilično bitan faktor. Mnogi ne znaju kako za profesionalnu kvalitetu ispisa ne moraju nužno odlaziti u foto studio, kopiraonu ili tiskaru, već da to mogu odraditi i kod kuće ili u uredu. Jedino što će vam za to biti potrebno je ispravno namještanje postavki pisača. 

Niste sigurni kako to napraviti? Saznajte u nastavku! 

 

Zašto vaš pisač ne ispisuje u visokoj kvaliteti?

Velik broj pisača dolazi sa zadanim postavkama osmišljenim kako bi uređaji maksimizirali uštedu papira, tinte i struje. No ova ušteda dolazi i uz kompromis po pitanju kvalitete ispisa. Dakle to što možda isprva niste dobili vrhunsku kvalitetu ispisa na svom uređaju, ne znači nužno da uređaj nema potencijala za bolju kvalitetu. Par klikova u postavkama može riješiti ovaj problem. 

 

Gdje se nalaze postavke pisača?

Postoje dvije opcije za mijenjanje postavki ispisa, pa je potrebno odabrati onu koja odgovara vašim potrebama. Mijenjanjem postavki neposredno prije ispisa dokumenta (primjerice u Wordu, Adobe Readeru ili Photoshopu) promijenit ćete postavke samo za jedan ispis, nakon čega će se one vratiti u svoje početno stanje. Za dugoročnu promjenu koja će se odnositi na sve buduće ispise i nakon koje više neće biti potrebe za pojedinačnim promjenama, bit će potrebno namjestiti postavke sustava u Windows start izborniku. 



  • Promjena postavki za jedan ispis

Ovim postupkom nećete trajno promijeniti zadane postavke uređaja, pa će on biti idealna opcija za svaki vanredni ispis. Nakon ispisa, izmijenjene postavke automatski će se vratiti u prvotno stanje. 

 

  1. Otvorite fotografiju ili dokument koji želite ispisati
  2. Kliknite na Datoteka (File)
  3. Kliknite na Ispis (Print)
  4. Kliknite na Svojstva (Properties ili Preferences)
  5. Odaberite željenu kvalitetu, veličinu papira, vrstu papira i ostale dostupne postavke. 

 

  • Dugoročno mijenjanje postavki ispisa

Ovaj postupak omogućit će vam mijenjanje zadanih postavki uređaja za sve buduće ispise. Nove postavke primjenjivat će se sve dok ih ponovno ne izmijenite, što možete napraviti slijedeći ovaj isti postupak. 

 

  1. Unesite Uređaji (Devices) u glavnu tražilicu na Start izborniku (u donjem lijevom kutu zaslona)
  2. Odaberite Uređaji i pisači (Devices and Printers)
  3. Desni klik na ikonu pisača
  4. Odaberite Postavke ispisa (Printing Preferences)
  5. Odaberite najvišu kvalitetu ispisa te napravite sve ostale željene promjene i kliknite OK
  6. Postavke su izmijenjene i spremni ste za kvalitetan ispis! 

 

Dodatne informacije o postavkama ispisa

Prilikom promjene postavki ispisa, moguće je regulirati cijeli niz varijabli, pa ovaj zadatak nekima može djelovati prilično komplicirano. U nastavku saznajte namjenu svake od mogućih opcija: 

 

Kvaliteta ispisa (print quality): Ova postavka utjecat će, baš kao što joj i samo ime kaže, na opću kvalitetu ispisa. Odabirom opcije “najbolje” (Best), dobit ćete maksimalno kvalitetan ispis, ali i najnižu brzinu ispisa.

 

DPI: Dots per inch, odnosno ispisanih broj točki po inču, također ima veliki utjecaj na finalnu kvalitetu, pa je potrebno odabrati veću razinu DPI-a kako biste dobili bolju rezoluciju. 

  • 300 dpi dovoljno je za prosječan ispis dokumenata
  • 600 dpi dobar je odabir za pristojan ispis grafika
  • 1200 dpi poslužit će za visoku kvalitetu ispisanih materijala 
  • 1440+ dpi omogućit će profesionalnu razinu fotografskog ispisa 

 

Vrsta papira: Većina printera može prilagoditi način ispisa vrsti korištenog papira. Pa tako, ako koristite foto papir, naljepnice ili neku drugu vrstu papira, svakako je dobro u postavkama unaprijed odabrati odgovarajuću opciju. 

 

Dvostrani ispis (Auto duplex): Neki uređaji imaju opciju automatskog obostranog ispisa koji će omogućiti uštedu papira. 

 

Boja: Ako vam je potreban crno-bijeli ispis, svakako prije početka ispisa odaberite tu funkciju u postavkama. Prilikom ispisa dokumenta bez prethodno odabrane funkcije za crno-bijeli ispis, pisač će umjesto crnog tonera koristiti kombinaciju svih boja kako bi stvorio crnu boju, što nije nimalo ekonomičan princip rada.  

 

Prateći ove korake dobit ćete najbolju moguću kvalitetu ispisa koju vaš uređaj omogućuje. Ako čak ni nakon toga nećete biti zadovoljni dobivenim rezultatom, vrijeme je da isprobate nove tonere ili tintu, kvalitetniji papir, a u konačnici i novi pisač. Sve ovo i još mnogo toga očekuje vas u našem webshopu.  

Newsletter
Upišite se na našu mailing listu i primajte obavijesti o novim akcijama i ponudama!