Kako zamijeniti moj toner?

Datum objave:  12.4.2018.
Često puta dobivamo upite korisnika – Na koji način da zamijenim moj toner? - stoga ćemo u kratkom tekstu pokušati objasniti osnovne stvari koje Vam mogu pomoći. Često puta naši kupci se znaju javiti da navedeni toner koji su dobili ne odgovara za njihov uređaj ili da možda fizički ne stane u uređaj, no najčešće je to jer nisu skinuli sve potrebne zaštite.

Pa krenimo redom, prvo kako bi izabrali odgovarajući model tonera za Vaš printer, potrebno je da upišete model svog pisača u tražilicu ili nam javite kako biste izabrali točno odgovarajući model. Kada je to riješeno treba zamijeniti toner u pisaču.

Postupak zamjene tonera:

Pisač uključite/isključite pritiskom na gumb uključivanje (start). Prije svega okrenite ga prema sebi tako da budete u poziciji da možete izvaditi toner van i pripazite ako je prije toga priner bio u radnom stadiju, njegova jedinica može biti vruća.

Kada ste ga isključili, otvorite vrata / poklopac kako bi pristupili do tonera, odnosno kod nekih pisača je potrebno stisnuti gumb ili povući poklopac prema sebi.
skidanje poklopca

Izvucite stari toner za ručku van te pazite ako je ostalo još praha po njemu ili u njemu da ne posipate po sebi ili po prostoriji. Kod tonera koji su spojeni sa jedinicom bubanj treba pripaziti da bubanj odvojite jer će Vam još trebati.

Otvarate novi toner koji ste kupili, te vadite iz vrećice. Kod transporta prašina se na toneru može neravnomjerno rasporediti što će Vam dati lošiju kvalitetu ispisa, pa kako bi to spriječili dobro je lagano protresti toner te ga okrenuti po horizontalnoj osi kako bi se prašina jednako, ravnomjerno rasporedila.

Zatim je potrebno maknuti sve zaštite kako kod promjene nebi oštetili svoj pisač te ono najvažnije da bi Vam toner ispravno mogao raditi. Dakle, mičete poklopac (plastičnu zaštitu) sa tonera koji služi kao zaštita onom valjku ispod, te 'kvačice' koje se najčešće nalaze sa strane i u drugim, primjetnim bojama. Najčešće su narančaste, plave ili crvenkaste. Postoji još i vrpca koju treba izvući te pri tome paziti da Vam ne pukne i ostane na toneru!
poklopac
micanje vrpce

Toner nakon toga treba pažlivo umetnuti pisač jednako okrenut kako je stari bio unutra te paziti da ne oštetite vodilice sa strane. Toner je sjeo na svoje mjesto kada čujete da je lagano kliknuo. Tada možete uključiti pisač i pustiti testnu stranicu na ispis.

Postoje dvije mogućnosti u pisačima, a to je da Vaš pisač ima odvojene komponente bubanj i toner ili da je odjednom sve zajedno.
toner&drum

Ako je moj toner HP – vrlo vjerojatno su komponente zajedno te ne morate voditi brigu, razdvojeni toneri i bubanj su samo na novijim modelima pisača poput HP LaserJet Pro MFP M130 serije, HP LaserJet Pro M102 serije, HP LaserJet Pro MFP M227 serija, HP LaserJet Pro M203 serija i slično. Toner mijenjate svaki puta kada se istroši te u njemu više nema praha za ispis, dok bubanj mijenjate kod svakih 4-5 izmjena tonera ili kako je već definiran. Pisač će Vam sam javiti ili će Vam ispis biti dosta blijed iako ste nedavno zamijenili toner.

Ako je moj toner Brother ili je moj toner Lexmark – onda postoji veća mogućnost da ćete imati odvojene komponente, zasebno kupujete potrošnu jedinicu bubnj i toner za printere. Kod takvih modela treba paziti kada mijenjate toner da sa starim nebi bacili i bubanj, a na slici ispod je jedan takav primjer kako ih odvojiti.
odvanje druma

Ako je moj toner Oki ili ako je moj toner Xerox – spomenuti printeri Oki i Xerox proizvođača znaju imati za svaki toner u boji i zasebnu jedinicu bubnja uz sebe (što se možda čini malo kompliciranije), no to ne predstavlja veće probleme, već samo da trebate pripaziti kod zamjene kao i kod prethodnih modela. Svaki dio će Vam javiti kada treba zamjenu, odnosno kada će pisati status toner low- sigurno je da ćete moći napraviti još par kopija te da ćete morati zamijeniti toner. Xerox toneri za mono pisače mogu doći u svim varijantama tako da kod kupnje sa našim osobljem slobodno možete provjeriti ima li Vaš pisač odvojenu jedinicu bubnja i tonere ili zajedno ukomponiranu.

Pa da sročimo sve modele zajedno, kada kupujete naše tonere OPTIC, dobiti ćete garantiranu kvalitetu, no treba pripaziti da kod zamjene skinete sve zaštite kako nebiste oštetili svoje uređaje. Toneri uglavnom imaju 'kapicu' na sebi koja štiti valjak te koju treba ukloniti zajedno sa plastičnom vrpsom koju vučete van. I prije svake kupnje provjerite je li naručeni toner sigurno odgovarajuć uređaju koji posjedujete.
  • VISA
  • Diners Club International
  • Mastercard
  • Maestro
  • America Express
  • VISA verified logo
  • American Express jamstvo
  • Mastercard SecureCode
  • CorvusPay

Sve cijene iskazane su u Hrvatskim Kunama i uključuju PDV. Trudimo se dati što bolji i točniji opis i sliku. Unatoč tome, ne možemo garantirati da su svi navedeni podaci i slike u potpunosti točni. Ne odgovaramo za eventualne pogreške nastale u opisu proizvoda, greške prilikom štampanja te promjene cijena.

Svi toneri na jednom mjestu! Naručite jednostavno i brzo uz nekoliko klikova, brza dostava uz dugotrajni vijek trajanja. Nema čekanja i odlaženja u trgovinu, gubljenja vremena u potrazi za zamjenskim tonerima ili zamjenskim tintama koje vam trebaju! Kod nas možete pronaći sve na jednom mjestu! Zamjenski toneri i zamjenske tinte - www.tvoj-toner.com

VSC Pro+ Web Shop - Izrada Web Shopa
Mathema d.o.o.