Laserski vs. tintni printer: kako se odlučiti?

Datum objave: 26.2.2019.
Laserski vs. tintni printer: kako se odlučiti?

Službeno je! Napokon ste odlučili otići po novi printer. Na ovu odluku vas je najvjerojatnije potaknuo jedan od dva razloga. Vaš stari printer svako malo javlja nekakve errore ili se glasa čudnim zvucima ili pak nakon dugo godina nekorištenja printera kupujete novi jer vam zaista treba. Proučavate ih po internetu, čitate recenzije, uspoređujete različite brendove i modele printera koje baš pretjerano ne razumijete i prije nego ste se snašli, zaglavili ste na raskrižju. Izuzevši razne modele printera, vas interesira jedno: kupiti laserski ili tintni printer?

Proučavate ih po internetu, čitate recenzije, uspoređujete različite brendove i modele printera koje baš pretjerano ne razumijete i prije nego ste se snašli, zaglavili ste na raskrižju. Izuzevši razne modele printera, vas interesira jedno: kupiti laserski ili tintni printer? U ovom ste slučaju došli na pravo mjesto jer vam Tvoj Toner može olakšati odluku. U nastavku možete otkriti koja je razlika između laserskog i tintnog (inkjet) printera, na kojem principu rade i koji će na bolji način zadovoljiti sve vaše potrebe.

Što je tintni printer i kako funkcionira?

Tintni printeri su najpopularniji izbor za kućnu upotrebu. Oni imaju spremnik s tintom iz kojeg tekućina putuje prema glavi pisača koja na papir putem mikro mlaznica „ispucava“ kapljice boje. Glava, pričvršćena na nosač, se pomiče po papiru i jednoliko ga pokriva stotinama tisuća kapljica i takokreira fotografiju ili tekst - slično kao što televizija ili računalo prikazuju sliku koja je kreirana od tisuće i tisuće grupiranih piksela.

Tintni pisač kako radi

Stoga je njihov način rada puno jednostavniji od laserskih printera. No, imajte na umu da je često puno lakše zamrljati ono što je tintni printer ispisao, no ne i ako koriste pigmentnu tintu.

Što je laserski printer i kako funkcionira?

Laserski printeri koriste koristi električni naboj u kombinaciji s laserom i tonerima u prahu, umjesto tradicionalnog ispisa tinte na papir, kako bi ispisao tekst ili fotografiju. Oni su definitivno utjecali na povećanje urednosti ispisa. Naime, prilikom ispisa, laserska zraka se usmjerava na fotoreceptor, a to rezultira uzorkom na fotoreceptoru koji se potom oblaže tonerom. Zbog električnih naboja, toner se lijepi za papir u uzorcima koje diktira softver koji se koristi za ispis, a u konačnici se papir zagrijava kako bi se toner stopio na njega.

Laserski printer njegov rad

Iako su laserski pisači donijeli veću sposobnost ispisa, također su uveli nove elemente troškova. Današnji pisači su vrlo napredni i često služe i kao fotokopirni uređaji, faks uređaji i skeneri, ali također mogu biti prilično skupocjeni za redovito održavanje i rad.

Prednosti i nedostaci tintnih printera

Ako tražite printer za kućnu upotrebu, većina bi vas savjetovala da nabavite tintni printer. Međutim, uobičajena pritužba s tintnim pisačima je da se tinta osuši ako predugo ne printate. U tom je slučaju potrebno očistiti printer, a ponekad je potrebno kupiti i novu boju. Drugim riječima, ako ćete printati nekoliko stranica mjesečno, više vam se isplati isprintati dokumente u fotokopiraonici ili nabaviti laserski printer u kojem se toner ne može osušiti. S druge strane, ako ćete redovito printati malu količinu dokumenata i slika u boji, tintni (inkjet) pisači su pravo rješenje za vaše potrebe.

Visokokvalitetni tintni printeri su dizajnirani za ispisivanje živopisnih fotografija, širokog raspona boja i dubokim crnim bojama koje profesionalci itekako trebaju (na papiru ponekad crna boja izgleda kao da je izblijedila). Uz sve ove prednosti, tintni printeri mogu printati na različitim površinama, uključujući sjajni papir i tkaninu pa si kreativci mogu dati oduška. Stoga, ako ćete većinom ispisivati fotografije visoke kvalitete - tintni printer je pravi odabir za vas.

Prednosti i nedostaci laserskih printera

Laserski pisači poznati su po tome što su izdržljivi i mogu bez problema ispisivati velike količine crno-bijelih dokumenata, kao i one u boji. Iako su laserski pisači izvorno namijenjeni za uredsku upotrebu, sada su sve popularniji kao kućni pisači iz ekonomskih razloga. Iako može biti skupocjeniji za kupovinu, dugoročno će vam pomoći uštedjeti jer toner nije potrebno mijenjati toliko često, a k tome ćete uz njega i isprintati puno veći broj stranica.

Laserski pisači su odlični za svakodnevno printanje. Stoga, ako ćete većinom ispisivati dokumente i fotografije čija kvaliteta nije od pretjerane važnosti, laserski printer je bolji izbor. Kod laserkog printera se ne događaju situacije da se toner presušuje, a k tome laserski toner ispisuje više stranica od tintnih uložaka.

Laserski pisači su dizajnirani kako bi zadovoljili zahtjeve radnog mjesta tako da osiguravaju brzi ispis (između 15 do 100 stranica u minuti ili ppm), a kvaliteta printanja je otprilike jednaka tintnom printeru. Ipak, ako printate sitne fontove, tada su laserski printeri mnogo bolji izbor dok je kod printanja visokokvalitetnih fotografija tintni printer bolji izbor.

Razlika između laserskih i tintnih printera

I laserski i tintni printeri imaju prednosti i nedostatke pa smo ih odlučili usporediti po različitim kategorijama kako biste na kraju mogli izabrati baš onakav printer kakav vam treba. Počnimo!

printanje u boji ili crno bijelo

Patrone i veličina printera

Najveća razlika između laserskih i tintnih (inkjet) printera je u tipu patrona koje su im potrebne kako bi ispisali dokument ili fotografiju. Tako tintni printeri koriste tintu, dok laserski printeri koriste toner. Zato su tintni printeri pogodni za ispis u malim količinama i najčešći su izbor onih koji traže printer za kućnu upotrebu. S druge strane, laserski printeri su idealni za ispis u velikim količinama i uglavnom se koriste (ali ne isključivo) u uredima. Još jedan razlog zašto se većinom koriste u uredima je njihova veličina. Oni su često veći i teži od tintnih printera, što definitivno ne olakšava njihovu upotrebu kod kuće ako ste ograničeni prostorom. Naravno, postoje i manji laserski printeri, no onda često nemaju jednak broj funkcija kao njihove veće verzije.  

Brzina i kvaliteta printanja

S obzirom na razliku u njihovom radu, uobičajeno je uvjerenje da će se tintni pisači češće zamrljati nego laseri pa volite li kroz papir prelaziti markerima u boji, laserski printer je prava odluka za vas. Ipak, to ne znači da svi tintni pisači rade ovako. Na primjer, tintni pisači koji koriste pigmentnu tintu se neće zamrljati. Isto tako, nemojmo zaboraviti da tintni printeri imaju mogućnost ispisa na različitim površinama dok laserski nemaju tu mogućnosti. Brzina printanja također nije zanemariv faktor prilikom odabira. Tintni pisači rade sporije i ispisuju svega 16 stranica u minuti dok laserski ispisuje čak 15 do 100 stranica u minuti.

Troškovi rada printera

Prilikom odabira, trebali biste uzeti u obzir i troškove rada oba printera. Nakon nekog vremena morat ćete printer opskrbiti novim papirom, tintom ili tonerom pa je uvijek dobra ideja izračunati troškove po A4 printu stranice. Jednostavno podijelite broj stranica koju tinta ili toner mogu printati s cijenom jednog spremnika. Obični tintni printeri obično imaju cijenu od 1 kn po stranici, no ako koristite samo crnu tada je cijena 0,50 lipa po stranici. Nešto povoljniji laserski printeri u prosjeku imaju cijenu od 0,30 kn po stranici. Uglavnom, izdvojite li u startu više za printer, tada se automatski snižava i cijena po stranici.

Koju vrstu printera u konačnici odabrati?

Tintni printeri su bolji izbor za one kojima je potreban povoljniji uređaj i koji ga planiraju redovito koristiti, ali ne u velikom obujmu. Također, predstavlja bolji odabir za one kojima je glavni razlog kupovine printera, printanje visokokvalitetnih fotografija, kao i printanje na različitim površinama, a ne samo na papiru. To ga čini savršenim izborom za kućnu upotrebu i za sve kreativce.

Laserski printeri su bolji izbor za vas ako planirate ispisivati velik broj dokumenata jer su brži. Također, dugoročno su isplativiji ako se radi o printanju u velikom obujmu jer su toneri dugotrajniji pa ih je rjeđe potrebno mijenjati. Sve to laserske printere čini boljim izborom za urede. 

Nadamo se da smo uspjeli riješiti misterij između tintnih i laserskih pisača :) U slučaju da još uvijek trebate pomoć, slobodno nam se javite. Pogledajte našu ponudu tintnih pisača i laserskih pisača.

Newsletter
Upišite se na našu mailing listu i primajte obavijesti o novim akcijama i ponudama!