Laserski vs. tintni printer: kako se odlučiti?

Datum objave: 26.2.2019.
Laserski vs. tintni printer: kako se odlučiti?
Službeno je! Napokon ste odlučili otići po novi printer. Moguća su dva razloga. Ovaj stari svako malo javlja nekakve errore ili se glasa čudnim zvucima ili pak nakon dugo godina nekorištenja printera kupujete istog jer vam zaista treba. Proučavate ih po internetu, čitate recenzije, uspoređujete različite brendove i modele printera koje baš pretjerano ne razumijete i prije nego ste se snašli, zaglavili ste na raskrižju. Izuzevši razne modele printera, vas interesira jedno: kupiti laserski ili tintni printer? Proučavate ih po internetu, čitate recenzije, uspoređujete različite brendove i modele printera koje baš pretjerano ne razumijete i prije nego ste se snašli, zaglavili ste na raskrižju. Izuzevši razne modele printera, vas interesira jedno: kupiti laserski ili tintni printer? U ovom ste slučaju došli na pravo mjesto jer vam Tvoj Toner može olakšati odluku.

Razlika između laserskih i tintnih printera

Najveća razlika između laserskih i tintnih (inkjet) printera je u tome što tintni printeri koriste tintu, pogodni su za ispis u malim količinama i tradicionalan su izbor za kućnu upotrebu. S druge strane laserski printeri koriste toner, idealni su za ispis u velikim količinama i uglavnom se koriste (ali ne isključivo) u uredima.
Laserski i tintni printeri
I laserski i tintni printeri imaju prednosti i nedostatke pa smo ih odlučili usporediti po različitim kategorijama kako biste na kraju mogli izabrati baš onakav printer kakav vam treba. Počnimo!

Kako rade laserski i tintni printeri?

Tintni pisači imaju spremnik s tintom iz kojeg tekućina putuje prema glavi pisača koja na papir putem mikro mlaznica „ispucava“ kapljice boje. Glava, pričvršćena na nosač, se pomiče po papiru i jednoliko ga pokriva stotinama tisuća kapljica.
Tintni pisač kako radi
S druge strane laserski pisači imaju bubanj koji pomoću topline prekriva papir s prahom tonera.
Laserski printer njegov rad
Dakle, jedan tip pisača koristi tintu, a drugi koristi prah. S obzirom na razliku u njihovom radu, uobičajeno je uvjerenje da će se tintni pisači češće zamrljati nego laseri pa volite li kroz papir prelaziti markerima u boji, laserski printer je prava odluka za vas. Ipak to ne znači da svi tintni pisači rade ovako. Na primjer, tintni pisači koji koriste pigmentnu tintu se neće zamrljati.

Koliko ćete često printati?

Laserski printer ili tintni printer
Ako tražite printer za kućnu upotrebu, većina bi vas savjetovala da nabavite tintni printer. Međutim, uobičajena pritužba s tintnim pisačima je da se tinta osuši ako predugo ne printate. U tom je slučaju potrebno očistiti printer, a ponekad je potrebno kupiti i novu boju. Drugim riječima, ako ćete printati nekoliko stranica mjesečno, više vam se isplati isprintati dokumente u fotokopiraonici ili nabaviti laserski printer u kojem se toner ne može zasušiti. U slučaju da ćete redovito printati malu količinu dokumenata i slika u boji, tintni (inkjet) pisači su pravo rješenje za vaše želje. Laserski pisači su poznati kao izdržljivi i mogu bez problema ispisivati velike količine crno-bijelih dokumenata i one u boji. Iako su laserski pisači izvorno namijenjeni za uredsku upotrebu, sada su sve popularniji kao kućni pisači iz ekonomskih razloga.

Hoćete li printati u boji ili crno-bijelo?

Laserski pisači su odlični za svakodnevno printanje u boji, no ako želite ispisivati profesionalne fotografije visoke rezolucije, okrenite se tintnom printeru.
printanje u boji ili crno bijelo
Visokokvalitetni tintni printeri su dizajnirani za ispisivanje živopisnih fotografija, širokog raspona boja i dubokim crnim bojama koje profesionalci itekako trebaju (na papiru ponekad crna boja izgleda kao da je izblijedila). Uz sve ove prednosti, tintni printeri mogu printati na različitim površinama, uključujući sjajni papir i tkaninu pa si kreativci mogu dati oduška. Pa što na kraju izabrati? - Ako ćete većinom ispisivati fotografije visoke kvalitete - tintni printer - Ako ćete većinom ispisivati dokumente i fotografije čija kvaliteta nije od pretjerane važnosti - laserski printer (toner se ne presušuje i laserski toner ispisuje više stranica od tintnih uložaka)

Troškovi rada printera

Nakon nekog vremena morat ćete printer opskrbiti novim papirom, tintom ili tonerom pa je uvijek dobra ideja izračunati troškovi po A4 printu stranice. Jednostavno podijelite broj stranica koju tinta ili toner mogu printati s cijenom jednog spremnika.
Koji printer kupiti
Obični tintni printeri obično imaju cijenu od 1 kn po stranici, no ako koristite samo crnu tada je cijena 0,50 lipa po stranici. Nešto jeftiniji laserski printeri u prosjeku imaju cijenu od 0,30 kn po stranici. Uglavnom, izdvojite li u startu više za printer, to se automatski snižava i cijena po stranici.

Brzina i kvaliteta printanja

Laserski pisači su dizajnirani kako bi zadovoljili zahtjeve radnog mjesta tako da osiguravaju brzi ispis (između 15 do 100 stranica u minuti ili ppm), dok tintni pisači rade sporije i ispisuju svega 16 stranica u minuti. Kvaliteta printanja je otprilike jednaka, no ako printate sitne fontove, tada su laserski printeri mnogo bolji. Nadamo se da smo uspjeli riješiti misterij između tintnih i laserskih pisača :) U slučaju da još uvijek trebate pomoć, slobodno nam se javite. Pogledajte našu ponudu tintnih pisača i laserskih pisača.
Newsletter
Upišite se na našu mailing listu i primajte obavijesti o novim akcijama i ponudama!