Razlika između jedinice bubnja (drum) i spremnika tonera

Datum objave:  16.10.2019.
Razlika između jedinice bubnja (drum) i spremnika tonera
Vjerujemo kako je razgovor o “anatomiji” pisača za neke teži od uspavljivanja dvomjesečne bebe.

Kako bi do kraja ovog teksta “uspavali bebu”, odnosno shvatili što je jedinica bubnja (eng. drum unit), a što spremnik tonera (eng. toner cartridge), u kakvom su odnosu i postoji li razlika između njih, krenimo od početka. Vrste pisača: postoje laserski pisači i tintni.

Najveća razlika između laserskih i tintnih (inkjet) printera je u tome što tintni printeri koriste tintu, pogodni su za ispis u malim količinama i tradicionalan su izbor za kućnu upotrebu. S druge strane laserski printeri koriste toner, idealni su za ispis u velikim količinama i uglavnom se koriste (ali ne isključivo) u uredima.

Najveća prednost laserskog printera je brzina printanja. Laserski printer isprintat će jednu stranicu u svega par sekundi. Kako bi i vi brzo dobili odgovor na pitanje iz naslova, idemo brzo dalje.

Jedinica bubnja i spremnik tonera dijelovi su laserskog pisača


Je li vam sada nešto lakše? Iz jednadžbe smo barem izbacili cijelu jednu potkategoriju, tintne pisače. Dakle, jedinica bubnja drum i spremnik tonera dijelovi su laserskog pisača.

Mogu li ovi dijelovi postojati jedan bez drugog?
Jesu li međusobno ovisni?

Pitanja se samo roje …

Kako bi bolje shvatili problematiku, idemo najprije kroz osnovne korake objasniti osnovni način rada laserskog pisača:

1. osvjetljavanje fotosenzitivnog bubnja laserskom zrakom (elektrostatsko nabijanje osvijetljenih dijelova)
2. privlačenje tonera (praha) na nabijena mjesta zbog elektrostatskog privlačenja
3. prijenos tonera s bubnja na papir,
4. učvršćivanje boje na papiru zagrijavanjem papira.

Vjerojatno vam je poznato da se čestice različitih naboja privlače, a istih naboja odbijaju. Upravo to je osnovni princip rada laserskog pisača.

OK! Sada kada nam je način rada laserskih pisača nešto bliži, možemo reći i kako je osnovni dio laserskog pisača fotoosjetljivi bubanj. Bubanj kod laserskih pisača ima svojstvo da generira i pohranjuje naboj na osvijetljenim mjestima kako bi se slika dokumenta kojeg treba ispisati prenijela na bubanj.

Laserski pisač može biti opremljen samo jednim bubnjem i jednim tonerom, a postoje i izvedbe s četiri bubnja, svaki za po jednu boju.

Koliko god bubnjeva i tonera bilo u laserskom pisaču, odnos jedinice bubnja i spremnika tonera je uvijek isti.

Konačno...

Spremnik tonera i jedinica bubnja kao jedan dio laserskog pisača


Toner i bubanj kao jedan dio


Jedinica bubnja (drum) za laserske pisače sastoji se raznih dijelova koji osiguravaju, ne samo opskrbu prahom tonera (spremnik tonera), nego i njegovo grijanje te učvršćivanje na papir.

Kod laserskih pisača koji imaju spremnik tonera kao dio jedinice bubnja, jedinica bubnja se sastoji od:

• cijevi za toner u kojoj se nalazi prah
• jedinice gdje su svi ostali dijelovi odgovorni za proces bojanja papira

U slučaju kada je spremnik tonera dio jedinice bubnja svaka zamjena tonera znači i zamjenu cijele jedinice, a pogađate, to je “skuplja” opcija, ali daleko kvalitetnija.

Za tu novčanu razliku dobit ćete konstantno kvalitetan ispis, od prvog do zadnjeg isprintanog dokumenta vašeg pisača.

Spremnik tonera i jedinica bubnja kao odvojeni dijelovi laserskog pisača


Jedinica bubnja


Ovo je ekonomičnija verzija setupa laserskog pisača.

Zamjena spremnika tonera u ovom slučaju ne znači nužno i promjenu cijele jedinice. Drum (photoconductor unit) je također potrebno mijenjati, ali tek nakon što promijenite 3 - 4 spremnika tonera. Ovo je generalno pravilo, ali ne mora biti primjenjivo na svaki model pisača.

Znat ćete da je drum potrebno mijenjati kada primijetite crne točke/crte na isprintanom dokumentu, ali o tom će vas obavijestiti i sam printer.

Da zaključimo, spremnik tonera je spremnik koji sadrži prah tonera, a bubanj je cilindar s nabojem koji prah prenosi na papir i stvara sliku. Ovisno o dizajnu pisača, bubanj i spremnik tonera mogu biti jedan dio, odnosno dva odvojena dijela laserskih pisača.

Nadamo se da smo uspjeli riješiti misterij razlike spremnika tonera i jedinice bubnja :) U slučaju da još uvijek trebate pomoć, slobodno nam se javite.

Pogledajte našu ponudu tonera, bubnjeva (drum) i jedinica bubnja za laserske pisače.
NEWSLETTER PRIJAVA

Upišite se na našu mailing listu i primajte obavijesti o novim akcijama i ponudama!

  • VISA
  • Diners Club International
  • Mastercard
  • Maestro
  • America Express
  • VISA verified logo
  • American Express jamstvo
  • Mastercard SecureCode
  • CorvusPay

Sve cijene iskazane su u Hrvatskim Kunama i uključuju PDV. Trudimo se dati što bolji i točniji opis i sliku. Unatoč tome, ne možemo garantirati da su svi navedeni podaci i slike u potpunosti točni. Ne odgovaramo za eventualne pogreške nastale u opisu proizvoda, greške prilikom štampanja te promjene cijena.

Svi toneri na jednom mjestu! Naručite jednostavno i brzo uz nekoliko klikova, brza dostava uz dugotrajni vijek trajanja. Nema čekanja i odlaženja u trgovinu, gubljenja vremena u potrazi za zamjenskim tonerima ili zamjenskim tintama koje vam trebaju! Kod nas možete pronaći sve na jednom mjestu! Zamjenski toneri i zamjenske tinte - www.tvoj-toner.com

VSC Pro+ Online Trgovina - Otvaranje Internet Trgovine
Mathema d.o.o.