Laserski ili tintni pisač - što odabrati?

Datum objave: 12.1.2022.
Laserski ili tintni pisač - što odabrati?

Je li pametnije kupiti laserski ili tintni pisač? Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje čujemo od naših kupaca. Ukratko, univerzalnog odgovora nema i ovi bi odluku trebalo donijeti s obzirom na individualne potrebe i navike ispisa. U nastavku vam donosimo nekoliko osnovnih razlika između ove dvije vrste pisača koje će vam pomoći prilikom odabira idealnog modela. 

Laser i InkJet dvije su potpuno različite tehnologije. Osnovna razlika je način ispisa - laserski pisači koriste tonere, dok je tintnim, odnosno InkJet pisačima za ispis potrebna… pogodili ste - tinta. Postoje i brojne zablude o obje vrste pisača, a jedna od najčešćih je i ona kako su laserski pisači vrlo glomazni i skupi. Iako je ovo nekada bilo istina, ti dani su iza nas - zahvaljujući novim tehnologijama, postoji sve više kompaktnih laserskih pisača po pristupačnim cijenama. Zato što cijena više ne igra toliku ulogu u donošenju odluke o vrsti printera, odluka se može činiti teža nego ikada. No, kao što ćete vidjeti u nastavku, stvari su zapravo prilično jednostavne i odabir idealnog pisača ne bi trebao biti veliki problem.   

InkJet pisači

Odlična su opcija za sve kojima je potreban visoko kvalitetan ispis i ispis grafika. Najčešći su odabir za kućne potrebe, škole i manje urede te sve korisnike kojima je često potreban ispis dokumenata koji sadrže puno slika.  

Kako funkcioniraju?

InkJet pisači koriste male mlaznice koje ispuštaju kapljice tinte izravno na papir. Ova metoda je idealna za slike jarkih boja i dobar je izbor ako želite ispisati fotografije, grafiku ili slike visoke razlučivosti u svojim dokumentima.

Ponudu InkJet pisača provjerite na Tvoj-toner webshopu

Laserski pisači

Koriste toner kako bi ispisali tekst i slike. Nešto su veći od tintnih pisača i postižu značajno veće brzine ispisa. Iako postoje i kompaktne verzije prikladne i za kućnu upotrebu, na tržištu je dostupan velik broj laserskih pisača prilagođenih poslovnim potrebama (dodatne ladice za papir i sigurnosne opcije), pa su odličan odabir za urede i korisnike s velikim potrebama ispisa.

Kako funkcioniraju?

Laserski pisači koriste toner u prahu umjesto tinte. Ova vrsta pisača proizvodi elektrostatički nabijene točke na bubnju osjetljivom na svjetlost koji privlači prah tonera. Toner se prenosi na papir i učvršćuje zagrijavanjem. Laserski pisači daju oštre crno-bijele ispise i briljantne ispise u boji.

U Tvoj-toner web trgovini očekuje vas široki izbor novih i rabljenih laserskih pisača. 

 

usporedba-laserskih-i-tintnih-pisaca

Što sve treba uzeti u obzir kod odabira pisača?

Crno-bijelo ili boja: ako planirate ispis u boji, obje vrste pisača mogu osigurati jarke boje i bogate nijanse, iako InkJet postiže nešto kvalitetnije rezultate, posebice kada je riječ o slikama. S druge strane, ako vam je dovoljan crno-bijeli ispis, monokromatski laserski pisači su idealan odabir. 

Cijena: Povoljne opcije mogu se naći kod obje vrste. Ono što je važno spomenuti je da će najčešće laserski pisači inicijalno biti nešto skuplji, iako dugoročno gledajući predstavljaju ekonomičniju opciju. 

Brzina i volumen ispisa: Laserski pisač omogućuje vrlo brz ispis i veliki volumen ispisa, odnosno ispis velikog broja stranica, pa će biti savršen za veće tvrtke i urede. Tintne pisače obilježava nešto sporiji ispis, koji će biti dovoljan za potrebe manjih poslovnih i kućnih ureda. 

 

Možemo zaključiti kako nema pravog pobjednika. Prilikom odabira razmislite o vašim trenutnim i potencijalnim budućim navikama i potrebama ispisa. Svaki format ima svoje jedinstvene prednosti i funkcije, zbog čega će prilikom odabira biti potrebno uzeti u obzir više faktora od same cijene uređaja i tonera, odnosno tinte. Da maksimalno pojednostavimo - Inkjet će biti bolja opcija za manje potrebe ispisa i kvalitetan ispis u boji, dok će laserski pisač biti savršen za sve kojima je potreban brz ispis velike količine dokumenata, posebice u crno-bijeloj varijanti. 

Sretno printanje!

Newsletter
Upišite se na našu mailing listu i primajte obavijesti o novim akcijama i ponudama!