7 načina kako ostvariti uštede prilikom ispisa

Datum objave: 10.12.2021.
7 načina kako ostvariti uštede prilikom ispisa

Ispis na kućnom ili uredskom pisaču zahtijeva nešto brige i ulaganja po pitanju održavanja i redovnog obnavljanja zaliha papira i tonera. Ovisno o vašim potrebama i navikama, troškovi vezani uz pisače mogu postati prilično visoki. No postoji nekoliko trikova kojima se možete poslužiti kako biste ove troškove sveli na minimum. Odabir pisača i tonera, način ispisa i korišteni fontovi, samo su neke od stvari koje će utjecati na trošak ispisa. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ostvarite uštede. 

 

Ako imate potrebu za ispisom nekoliko stotina crno-bijelih stranica svaki tjedan, laserski pisač je dugoročno najisplativija opcija. Iako će možda zahtijevati nešto veće početno ulaganje, ovaj je tip pisača savršen za veći kapacitet ispisa jer najčešće dolazi s velikom zapreminom papira i velikim brzinama ispisa. Tintni pisači su sporiji, ali ostvaruju bolje rezultate za ispis u boji, te su prikladniji za sve s relativno malim potrebama ispisa. 

 

Proizvođači pisača veliku većinu svoje zarade ostvaruju na tonerima i tintama. Iz tog će razloga pisači ponekad biti neobično jeftini, što kupcima naravno može djelovati vrlo privlačno. U ovakvim situacijama dobro je biti na oprezu i provjeriti koliko koštaju toneri za određeni model pisača, kako se kasnije ne biste doveli u nepovoljnu situaciju. Često se događa da kupci inicijalno uštede na kupnji pisača, ali tijekom narednih nekoliko godina tu uštedu višestruko preplate zbog visokih cijena tonera. 

 

Učestali problem kod InkJet, odnosno tintnih pisača je njihovo neredovito korištenje, zbog čega može doći do sušenja tinte, što će onemogućiti normalan ispis. Ispisom samo jednog dokumenta tjedno održat ćete tintu u funkcionalnom stanju i tako uštedjeti na nepotrebnoj, dodatnoj kupnji nove. S druge strane, toneri za laserske pisače nemaju ovaj problem, pa će trajati vrlo dugo bez obzira na učestalost korištenja.

 

Zamjenski toneri nisu proizvedeni od strane originalnog proizvođača pisača (kao što su HP ili Samsung), ali su kompatibilni s njima. Osnovni razlog zašto se mnogi kupci odlučuju na zamjenske tonere je cijena, koja je ponekad čak nekoliko puta niža od cijene originalnih tonera. Odabirom kvalitetnog zamjenskog tonera svakako ćete uštedjeti a pritom ne morate raditi kompromis po pitanju kvalitete ispisa, jer su dostupni visokokvalitetni toneri koji su po kvaliteti i brzini ispisa usporedivi s originalima. 

Nije uvijek lako pronaći kvalitetan toner koji će karakterizirati niska cijena i visoka kvaliteta ispisa, pa smo vam iz tog razloga pripremili nekoliko preporuka s kojima ne možete pogriješiti: 

HP: CF217A Black, CF279A Black, CF230A Black, CF244A Black, CF226A Black, CF540A 203A Black, CF541A 203A Cyan, CF542A 203A Yellow, CF543A 203A Magenta

SAMSUNG: MLT-D1052L Black, MLT-D111S Black

CANONC-EXV33 Black, CRG-719 Black, CRG-055 Black, CRG-045 Cyan, CRG-054B Black

BROTHER: TN-1030/1035 Black

XEROX: 3025 Black

LEXMARK: 605H MX310/410/511 Black

 

Iako zvuči očito i banalno, ovaj korak može značajno smanjiti količinu ispisa. Koliko vam se puta dogodilo da ste pustili dokument na ispis i onda na papiru primijetili jednu ili više grešaka? Vjerojatno puno! Zato prije samog ispisa pogledajte dokument još jednom i provjerite kako će ispis izgledati na papiru jer ćete tako uštedjeti vrijeme, papir i boju. Također, ako vam nije potrebna visoka kvaliteta ispisa, namjestite opciju ispisa u nižoj kvaliteti koja će potrošiti manju količinu tinte.

 

Mnoge iznenadi podatak da se promjenom fonta u dokumentu mogu ostvariti značajne uštede. Promjenom fonta iz Arial u Calibri ili Century Gothic možete smanjiti potrošnju tonera za čak 30%. Odaberite jednostavnije, uske fontove i izbjegavajte bold tekst kako biste koristili svoj toner na najekonomičniji način. 

 

Kada u postavkama namjestite crno-bijeli ispis, pisač će koristiti isključivo crnu boju. Ako to ne napravite, a u dokumentu postoji i najmanja količina boje (poput jedne točke u tekstu), pisač će za ispis crne boje u tom dokumentu koristiti sve boje zajedno kako bi stvorio crnu. Stoga, ukoliko vam ispis u boji nije nužan, namjestite postavke na crno-bijeli ispis, kako vam se toneri u boji ne bi prebrzo istrošili.  

 

Uvrštavanje ovih 7 savjeta u rutinu ispisa ne zahtijeva puno truda, a može rezultirati velikim uštedama. Zato odaberite kvalitetan pisač i ekonomičan toner te prije ispisa provjerite tekst, font i postavke i postanite ekonomičniji u ispisu i potrošnji! 

Newsletter
Upišite se na našu mailing listu i primajte obavijesti o novim akcijama i ponudama!