Kako spriječiti učestalo zaglavljivanje papira u printeru

Datum objave: 3.2.2020.
Kako spriječiti učestalo zaglavljivanje papira u printeru

Bez obzira na to radi li se o laserskom ili tintnom printeru, novom ili rabljenom, svi pisači imaju jednog zajedničkog “neprijatelja” - zaglavljeni papir. Pisači s bežičnim ili mrežnim ispisom imaju svoje prednosti, ali i kod njih često zaglavi papir. Ako svakodnevno koristite pisače, vjerojatno vas je papir zaglavljen u njemu barem nekoliko puta doveo do ludila, zar ne? 

Sigurni smo da ste nakon onog ‘beep beep’ kojeg se svi pribojavamo, pokušali apsolutno svaki trik koji ste mogli pronaći kako biste riješili ovaj problem. Sigurno ste okretali papir, ponovno ga stavljali, mijenjali stari papir novim i tko zna što sve ne. I sami smo se našli u toj situaciji. Znamo da će se papir nekada vrlo vjerojatno zaglaviti. No, zašto dolazi do toga i kako spriječiti da se to dogodi? Donosimo vam 5 jednostavnih koraka uz pomoć kojih možete spriječiti učestalo zaglavljivanje papira u printeru, ali nemojte prije toga zaboraviti izvaditi papir koji trenutno stvara problem vašem printeru.

Evo kako prvo izvaditi onaj papir koji je zapeo

1. korak: Isprva bi bilo dobro da isključite uređaj. Time ćete izbjeći probleme s električnom energijom, toplinom ili pokretnim komponentama. Potom otvorite sva vrata koja vode do papira kako biste pronašli uzrok problema.

2. korak: Ako ne možete odrediti koja vrata vode do zastoja papira, počnite s otvaranjem ulazne ladice te slijedite putanju papira do izlazne ladice, otvarajući svaka vrata ili ploču na putu, potom počnite s uklanjanjem papira. Također, važno je slijediti smjer kretanja papira jer će u suprotnom to samo uzrokovati još više problema i opteretiti mehaniku uređaja.

3. korak: Pažljivo izvucite listove papira i sve eventualne ostatke, čvrsto, ali pažljivo i polako. Kad je moguće, povucite papir u smjeru u kojem bi trebao ići u normalnim uvjetima i pazite da uklonite sve. Ako vam se slučajno dogodi da oštetite neku komponentu u uređaju, nemojte nastavljati dalje sa svojim procesom. Najbolje bi bilo da pozovete servis.

4. korak: U konačnici, zatvorite sva vrata i uključite uređaj. Nakon ponovnog uključivanja, printer bi se trebao automatski resetirati. Ipak, ako vam javi da je papir još uvijek zaglavljen, provjerite ima li zalutalih ostataka papira, a zatim ponovno zatvorite sva vrata. Ako se uređaj nastavi žaliti, morat ćete nazvati servis - za to smo i mi tu.

5 jednostavnih savjeta za sprječavanje zaglavljivanja papira

Za one koji su u žurbi i možda nemaju vremena čitati cijeli tekst - evo nekoliko brzih savjeta koji bi vam mogli pomoći:

  • prilagodite bočne graničnike papira u ulaznoj ladici tako da prijanjaju uz papir - oni ne smiju savijati papir u ulaznoj ladici
  • pazite da ispisujete na papir koji nije vlažan, presavinut ili oštećen
  • redovno servisirajte i održavajte vaš pisač
  • nemojte stavljati papire različitih vrsta i veličina u ulaznu ladicu
  • nemojte koristiti papir koji je pretanak ili predebeo za printer

U nastavku slijede detaljnija objašnjenja svakog od ovih savjeta.

Savjet #1: Pravilno umetnite papir

Pravilno umetanje papira u printer spriječit će dobar dio problema. Pravilno umetanje uključuje provjeru i ravnanje papira prije umetanja. Kada ste papir izvadili iz omota, “prelistajte” sve stranice palcem kako biste odvojili slijepljene listove i uklonili statički naboj koji se zna stvarati između njih. 

Vjerujemo da je to vjerojatno jedna od posljednjih stvari na koju pomislite u trenucima kada nešto brzo trebate isprintati pa zato papir nekada samo ubacite u ladicu. No, sada znate koliko je kod umetanja papira važno da na to obratite pozornost, baš kao i na bočne graničnike. Oni ne smiju biti niti predaleko niti preblizu papiru. U suprotnom će pisač papir povući ukoso i pogodite što će se dogoditi.

Savjet #2: Pazite gdje skladištite papir za printanje

Ako je papir koji planirate koristiti za printanje valovit, tada možete biti sigurni da je upio vlagu i takav papir nije preporučljivo koristiti za printanje. Ako je moguće, zalihe papira držite u relativno suhoj prostoriji kako biste bili sigurni da će ostati suh.

Također, idealno bi bilo da pisač ne držite u prostoriji gdje je velika razina vlage u zraku. Visoka razina vlage može izazvati probleme, pogotovo u grijaćoj jedinici laserskih pisača koja se zagrijava na jako visokim temperaturama.

Savjet #3: Redovito održavajte svoj printer

Redovito održavanje printera je od velike važnosti. Prašina koja se nakuplja na valjcima i senzorima je nuspojava printanja i samo jedan od razloga zašto je redovito održavanje printera važno. Imajte na umu da preventivno čišćenje lako dostupnih mjesta možete obaviti i samostalno. Pazite na svoj printer pa će vam on uzvratiti istom mjerom.

Savjet #4: Ne štedite li na kvaliteti papira

Naravno, cijena papira ne mora nužno uvjetovati njegovu kvalitetu, ali je cijena definitivno mjerilo kvalitete. Zato uvijek probajte izabrati kvalitetan papir za printanje i kopiranje. Nekvalitetan papir će generirati više papirnate prašine koja će uzrokovati zastoje, probleme s radom i kvalitetom ispisa. Moguće je da će vas kupnja povoljnijeg papira u konačnici skupo koštati. Stoga, umjesto na kvaliteti papira, štedite na količini i printajte samo onda kada je nužno. U suprotnom pohranite dokument online.

Savjet #5: Držite se preporučene gramaže papira

Ovisno o pisaču koji koristite (tintni ili laserski), njihovi proizvođači preporučuju papir određene težine. U trgovinama ćete vjerojatno pronaći i papir manje težine, ali vam ih, iz gore navedenih razloga, nitko ne bi smio preporučiti. Ako je težina manja od preporučene, čak i pravilno skladišten te ispravno umetnut papir može početi stvarati probleme. 

Držite se ovih koraka i svest ćete živciranje zbog zaglavljenog papira u pisaču na minimum. Zatreba li vam savjet vezano uz održavanje printera, vrste papira za vaš printer i servis printera, možete nas kontaktirati već danas.

Newsletter
Upišite se na našu mailing listu i primajte obavijesti o novim akcijama i ponudama!