Koja je razlika između jedinice bubnja i spremnika tonera?

Datum objave: 16.10.2019.
Koja je razlika između jedinice bubnja i spremnika tonera?

Svatko tko posjeduje laserski pisač upoznat je sa spremnikom tonera (eng. toner cartridge). No, nisu svi jednako upoznati s jedinicom bubnja (eng. drum unit). Kako bismo vam bolje dočarali o čemu se točno radi, prvo ćemo definirati ove dvije stvari, objasniti u kakvom su odnosu i postoji li razlika između njih. Obje komponente veoma su važne za printanje. Ovisno o pisaču koji posjedujete, možda ste navikli povremeno mijenjati jedinicu bubnja ili ju možda nikada niste morali zamijeniti. No, zašto je to tako?

Sve ovisi o dizajnu vašeg pisača. Jedinica bubnja može biti ugrađena u spremnik tonera ili se može prodavati kao zasebna jedinica, ovisno o vašem pisaču. Točnije, laserski pisači i njihov potrošni materijal razlikuju se ovisno o modelu pisača. Kod nekih je potrebno samo zamijeniti spremink tonera, a drugi zahtijevaju da redovito mijenjate i toner uložak i jedinicu bubnja. Kako biste otkrili koji je potrošni materijal prikladan za vaš printer, proučite priručnik koji ste uz njega dobili.

Jedinica bubnja i spremnik tonera su dijelovi laserskog pisača

Jedinica bubnja i spremnik tonera su dijelovi laserskog pisača - toner je boja, a bubanj je kist, a oboje vam je potrebno za dobiti sliku ili ispisani dokument. Isprva, kako biste bolje shvatili kako radi laserski printer, donosimo vam pojednostavljeni prikaz njegovog načina rada: 

  • Laserski pisači prenose vaš ispis na metalni bubanj.
  • Bubanj koristi statički elektricitet za privlačenje tonera u prahu na cilindar bubnja.
  • Bubanj nanosi toner na papir u obliku vašeg ispisa.
  • Toner se topi i utiskuje na papir zahvaljujući toplini iz grijača, dok prolazi kroz valjke.
  • Vaš ispis izlazi iz pisača.

Pogledajte video kako biste mogli vidjeti kako taj proces izgleda:

 

Bez jedinice bubnja, prah tonera u spremniku se ne može prenijeti na stranicu. Ova dva dijela rade zajedno kako bi stvorili ispis! Ne možete imati jedno bez drugoga jer tada pisač ne bi ispravno radio i zato je jedinica bubnja vrlo važan dio laserskog printera. Bubanj je neizostavni dio spremnika s tonerom, ali njegov vijek trajanja je obično tri do četiri puta dulji nego onaj od tonera. Iz tog su razloga neki brendova laserskih printera odijelili ova dva elementa.

Laserski pisač može biti opremljen samo jednim bubnjem i jednim tonerom, a postoje i izvedbe s čak četiri bubnja - svaki za jednu boju. Boje tonera naznačene su akronimom CMYK koji označava boje. Cijan (C) je plavi toner, magenta (M) crveni, a (Y) žuti toner. Black (K) je crna boja tonera i koja se najviše koristi pa je preporuka uvijek imati barem jednu rezervu. Važno je znati da, ako laserski pisači u boji imaju četiri odvojena bubnja i isti broj magnetskih osovina, toner se ne primjenjuje izravno na papir, već na prijenosnu vrpcu, na koju se prvo nanose sve četiri nijanse, a zatim se prijenosna traka kotrlja na papir i kreira višebojnu sliku.

Najvažnija razlika je u tome što postoje laserski pisači s tonerom i bubnjem u jednom i laserski pisači kod kojih je spremnik tonera odvojivi dio od jedinice bubnja. U nastavku otkrijte detalje ove razlike i toga koja opcija je bolja za vas.

Spremnik tonera i jedinica bubnja kao jedan dio laserskog pisača

Jedinica bubnja se sastoji od raznih dijelova koji osiguravaju, ne samo opskrbu prahom (iz spremnika tonera), nego i njegovo grijanje te učvršćivanje na papir. Kod laserskih pisača koji imaju spremnik tonera kao dio jedinice bubnja, jedinica bubnja se sastoji od: 

  • cijev za toner u kojoj se nalazi prah 
  • jedinica u kojoj se nalaze svi ostali dijelovi odgovorni za proces bojanja papira

U slučaju kada je spremnik tonera dio jedinice bubnja, svaka zamjena tonera znači i zamjenu cijele jedinice. To je skuplja opcija, ali pruža daleko kvalitetniji rezultat printanja. Za tu novčanu razliku dobit ćete kvalitetan ispis svaki put - od prvog do zadnjeg isprintanog dokumenta vašeg pisača.

Spremnik tonera i jedinica bubnja kao odvojeni dijelovi laserskog pisača

Zamjena spremnika tonera u ovom slučaju ne znači nužno i promjenu cijele jedinice bubnja. Bubanj je također potrebno mijenjati, ali tek nakon što promijenite tri do četiri spremnika tonera. Ovo je generalno pravilo, ali ne mora biti primjenjivo na svaki model pisača. Znat ćete da ga je potrebno mijenjati kada primjetite crne točke ili linije na isprintanom dokumentu, ali o tom će vas obavijestiti i sam printer.

Koju vrstu pisača odabrati?

Neki modeli laserskih printera imaju zamjenjive bubnjeve, a kod drugih je potrebno mijenjati bubanj svaki put kad mijenjate i toner jer je riječ o jednoj komponenti. U uputama za korištenje koje ste dobili uz printer lako možete saznati kakvu vrstu bubnja ima vaš printer. Međutim, pozitivna strana toga je što je potrebno dosta vremena prije nego što je uistinu potrebno zamijeniti jedinicu bubnja. Koju god vrstu pisača odabrali, svakako prije kupovine provjerite cijenu spremnika tonera i bubnja za taj model, kako biste mogli uzeti u obzir i dugoročne troškove zamjene.

Prema cijeni razlikujemo dvije vrste tonera - originalni i zamjenski

Originalne tonere proizvode sami proizvođači, primjerice HP, Canon, Xerox, Samsung, Epson ili Brother. Oni imaju zaštićene patente i daju najbolju kvalitetu i vrijednost za novac. No, zamjenski toneri su, prema standardima, isti kao i originalni, ali su izrađeni od novih dijelova i oponašaju izvorni toner. Glavna prednost u odnosu na originalne tonere je osjetno niža cijena, uz istu kvalitetu ispisa, no negativna strana je ta što, za razliku od originalnih tonera, oni ne koriste reciklirane dijelove nego su sve njegove komponente potpuno nove.

U Tvoj toner webshopu možete naći originalne i zamjenske tonere, ali i jedinice bubnja koje bi vam mogle zatrebati ako svakodnevno ispisujete određenu količinu stranica.