Otkrijte koji je rok trajanja tonera za printer i kako ga produžiti

Datum objave: 10.6.2022.
Otkrijte koji je rok trajanja tonera za printer i kako ga produžiti

Datum isteka valjanosti proizvoda lako je previdjeti ili zanemariti. Provjerava li netko rok trajanja za tjesteninu, brašno ili sol? Ipak, baš poput svih drugih proizvoda, toner također dolazi s datumom isteka valjanosti na koji je važno obratiti pažnju, pogotovo kada je u pitanju skladištenje i korištenje. Ako odlučite koristiti toner i nakon isteka njegova roka trajanja, to bi moglo imati štetni učinak na vaš printer, a uz to nećete dobiti kvalitetni ispis. Koliki je zapravo rok trajanja tonera i kako ga možete produžiti, otkrijte u nastavku.​​

Koji je rok trajanja tonera?

Tijekom vremena, tekstura tonera u prahu unutar patrone se može promijeniti ili zgrudati. Kad se to dogodi, prah je teže stopiti na papir, što će rezultirati lošijom kvalitetom ispisa. Imajte na umu da se kvaliteta tonera smanjuje i dok on stoji na polici. Stoga se preporučuje ne koristiti toner koji je bio pohranjen šest mjeseci ili više jer tada postoji veća vjerojatnost da je presušio.

Korištenje tonera kojem je istekao rok trajanja može dovesti i do mnogo većih problema. Primjerice, neki proizvođači printera imaju garanciju za svoje uređaje koja se poništava upotrebom tonera nakon isteka roka valjanosti. Stoga, ako koristite spremnik s isteklim vijekom trajanja i pojavi se tehnički problem koji zahtijeva servis, popravak ili čak zamjenu uređaja i otkrije se da ste koristili nevaljali toner, vaša garancija može biti poništena.

Kako produžiti rok trajanja neotvorenog tonera? 

Ako znate da ih nećete koristiti, a još uvijek su tvornički zapečaćeni i bez oštećenja, obratite pažnju na pravilno pohranjivanje vašeg tonera jer biste mu tako mogli produžiti trajanje. Potrebno je paziti da ih čuvate u originalnom pakiranju i u okruženju s kontroliranom temperaturom. Previsoke, kao i preniske temperature mogu oštetiti prah u toneru. Uz to, važno je da pazite da je toner ravno polegnut, ne uspravno, i da ste ga pospremili u prostoru gdje nema prašine i direktnog sunčevog svjetla koje može uzrokovati štetu. 

Kako produžiti trajanje tonera koji je u printeru? 

Kada svakodnevno koristite svoj printer za printanje fotografija i raznih pisanih dokumenata koji su bogati bojama i visoke kvalitete, zaliha tonera obično ponestane prilično brzo. Pravilnim održavanjem printera i tonera nećete morati često kupovati nove patrone. Također, prilagodba postavki vašeg pisača i redovito čišćenje spremnika pomoći će vam uštedjeti toner i novac.

U nastavku možete pronaći nekoliko korisnih savjeta uz koje će toner u vašem printeru duže trajati:

1. Dokumente radije ispisujte u sivim i crno-bijelim tonovima kako biste uštedjeli boju tamo gdje možete. Također, stavite printer u ‘draft’ ili ‘economy’ način rada ako ne trebate ispisivati ​​visokokvalitetne dokumente. Ova postavka pomoći će vam smanjiti potrošnju tonera, uz koju ćete i dalje imati čitljiv dokument. Uz to, ispisujte dokumente samo kad vam je potreban papirnati primjerak, u suprotnom sačuvajte elektroničku kopiju dokumenta na svom računalu i uštedite toner.

2. Jeste li znali da promjenom fonta dokumenta u Century Gothic ili Ecofont možete uštedjeti toner. Ovi fontovi koriste mnogo manje tonera od drugih, kao što su primjerice Times New Roman ili Arial. Redovito koristite pisač kako biste spriječili isušivanje tonera. Mlaznice patrone često se začepe ako se ne koriste dulje vrijeme. Uz to, bilo bi odlično kad biste pokrenuli čišćenje patrona printera barem jednom tjedno. Ovaj alat može ispraviti prugasti ili neusklađeni ispis.

3. Lagano protresite toner naprijed-natrag kad se na vašem printeru pojavi poruka upozorenja o niskoj razini tonera. To vam može omogućiti ispis još nekoliko dokumenata. Isto tako, možete ukloniti toner iz printera i staviti mali komadić ljepljive trake preko prozora ili bubnja. Time se onemogućuje senzor koji javlja da ponestaje tonera, kako biste mogli nastaviti s ispisom.

Uz ove savjete ćete s lakoćom produžiti trajanje tonera koje tek trebate raspakirati i ubaciti u printer, ali i tonera koji je već u printeru, kako biste što duže mogli imati kvalitetno ispisane dokumente i fotografije uz manju potrošnju. Kad vam ipak zatreba novi toner, imajte na umu da originalni i zamjenski toner možete nabaviti putem Tvoj toner web shopa.

Newsletter
Upišite se na našu mailing listu i primajte obavijesti o novim akcijama i ponudama!