Printate fotografije? Evo vodiča za brzo pronalaženje najboljeg printera za fotografije!

Datum objave: 16.5.2019.
Printate fotografije? Evo vodiča za brzo pronalaženje najboljeg printera za fotografije!

Često trčite do obližnje knjižare ili fotokopiraone kako biste fotografije vaše djece, fotografije s izleta ili obljetnica, prebacili iz digitalnog formata u fotoalbum? Trebate li konstantno printati fotografije na radnom mjestu? Ako je tako, onda je kupnja foto printera najbolja investicija. Iako su nešto skuplji, foto printeri će vam uštedjeti vrijeme i novac, a i u slučaju užurbanosti, nećete morati tražiti fotokopirnicu ili knjižaru kako bi ih dobili u printanom obliku. 

Nakon što se odlučite nabaviti novi foto printer, sljedeća će se dilema pojaviti tijekom odabira raznih opcija printera na tržištu. Dan za danom razvijaju se mnoge inovacije koje unose raznolik izbor značajki i mogućnosti koje jedan printer može imati te je zato naš prvi savjet da ne zaboravite zašto vam je potreban printer za slike! Tako ćete moći odabrati najbolji foto pisač za vaše potrebe.

Što imati na umu ako kupujete printer za fotografije

Koliko će svaka tinta moći ispisati fotografija?

Namjenski foto printeri neće za svaki spremnik tinte imati procijenjeni ispis fotografija jer sve ovisi o tome što ispisujete. Umjesto toga možete usporediti kapacitet spremnika s tintom kako bi se osigurali da jedan spremnik nećete mijenjati nakon svakih nekoliko A4 stranica.

Koliko boja koristi foto printer? 

Kad se radi o točnosti i vjernosti ispisa svake nijanse - što više spremnika u boji printer ima, tim bolje. Tako ćete na fotografijama dobiti širi raspon boja, što u konačnici znači i realniju fotografiju. Ipak, imajte na umu da će ova mogućnost povećati troškove rada, kao i troškove kupovine novih tonera.

Hoću li ikada poželjeti ispisivati fotografije na posebnim medijima? 

Neki foto printeri mogu ispisivati fotografije na posebnim medijima kao što su kartice ili tkanina. Ti će printeri sadržavati dodatni prostor s nizom dodatnih materijala na koje možete ispisivati. To će svakom korisniku pružiti brojne dodatne mogućnosti za stvaranje kreativnijih radova.

Dodatne značajke foto printera koje bi vam mogle biti korisne 

AirPrint - ispis direktno iz pisača s Apple uređaja.

Card Reader (čitač kartica) - ako imate digitalni fotoaparat ili druge uređaje s karticama, ugrađeni utor za čitač kartica uštedjet će vam mnogo vremena.

Duplex - dvostruko ispisivanje. Radi se o automatskom ispisivanju na obje strane koje će ubrzati proces ispisa i bit će vam iznimno korisno ako ste često u žurbi. 

PictBridge - mogućnost automatskog povezivanja s fotoaparatom.

Ladice za papir - dodatne ladice su potrebne ako često ispisujete na različitom papiru. 

Wireless (bežična veza) - bežično povezivanje s postojećom mrežom. Imajte na umu da to ne znači da ima i fizički mrežni priključak.

Može li foto printer poslužiti i za ispis dokumenata? 

Printer za ispis fotografija i dokumenata možete dobiti i od nekih multifunkcijskih tintnih printera. Ipak, trebate li printer isključivo za ispis fotografija, odaberite foto printer koji će fotografije oživjeti na papiru. Pružit će im više boje i neusporedivu kvalitetu. Njega također možete koristiti za ispis dokumenata, no šteta tinte.

Koje vrste foto printera postoje?

Tintni foto printeri

Tintni foto printeri su pouzdani i pristupačni te ih možete koristiti i za ispis dokumenata. Ova vrsta printera pruža vam mogućnost rada s mnogo vrsta i stilova papira, a to će biti od velike pomoći za kućni ispis fotografija i učiniti ga lakim izborom. Nedostaci su što inkjet sustavi mogu biti skloni začepljenju ako se neko vrijeme ne koriste. Uz to, tinta može biti skuplja, ovisno o modelu printera, a k tome još može postojati veliki broj spremnika s tintom koje je potrebno mijenjati novima.

Printeri za fotografije s termičkom sublimacijom boje

Za izradu profesionalnih fotografija koristi se sjajni papir. Preporučuje se za ispis fotografija, no ne i za ispis dokumenata. Ove pisače je lako transportirati (iako su mnogi prilično teški) i koriste namjenski papir i setove tinte koji olakšavaju izračunavanje troškova po ispisu. Isto tako, setovi znače da tinta i papir nestaju istovremeno, što olakšava praćenje i zamjenu kada je to potrebno. Kvaliteta fotografije je pristojna, a brzina ispisa je vrlo dobra. Međutim, ako vam je iznimno jako stalo do kvalitete slike, inkjet printer je pouzdaniji odabir.

Važne karakteristike foto printera

Rezolucija foto printera

Foto printer niske rezolucije ispisat će slabije fotografske ispise, dok će rezolucija od npr. 4 800x1 200 dpi biti mnogo bolja. Naša je preporuka da se ne zadovoljite s nižim od 4 800x1 200 dpi-a. 

Kvaliteta tinte

Postoje tinte na bazi bojila i tinte na bazi pigmenta. Ako si možete priuštiti kompromis oko kvalitete, tinte na bazi bojila su jeftinija opcija. Pigmentne boje su otporne na izloženost svjetlosti i daju najbolje rezultate. 

Veličina printera

Ako vaša profesija zahtijeva puno putovanja, trebali biste odabrati kompaktni pisač. S druge strane, ako ćete printer koristiti u kući ili u uredu, slobodno posegnite za većim foto printerima čiju kompaktnost nećete morati dodatno platiti.

Kompatibilnost

Zamislite da ste kupili foto printer i da nije kompatibilan s vašim digitalnim uređajem za pohranu podataka. Zato prije nego što se odlučite za kupnju bilo kojeg foto pisača, provjerite sve njegove specifikacije i provjerite je li kompatibilan s operativnim sustavom uređaja. 

Brzina ispisa

Ne morate se mnogo brinuti o brzini foto printera jer je ipak važnija kvaliteta. No, s druge strane, ne biste željeli potrošiti 5 minuta na jedan ispis, pa prije nego što se odlučite za foto printer, prođite kroz priručnik i provjerite brzinu kojom foto printer može ispisivati fotografije. 

Broj ispisa

To je vrlo važan faktor koji morate provjeriti prije kupnje foto printera. Čak i najbolji foto printeri mogu imati manji preporučeni mjesečni ciklus ispisa.

Tvoj Toner preporuka printera za printanje fotografija kod kuće

CANON SELPHY CP910

Canon SELPHY CP910 je kompaktni, termosublimacijski printer, posebno dizajniran za fotografe. Ispisuje maksimalnu veličinu od 10,16x15,24 cm na posebnoj vrsti papira. Sa svojim dimenzijama je jedan od najkompaktnijih pisača, a prema želji možete kupiti i bateriju. 

Prednosti CANON SELPHY CP910 foto printera:

  • ima 2,7 inčni LCD zaslon (6,8 cm dijagonala) na kojem se kroz izbornike možete kretati pomoću gumbova na vrhu pisača
  • možete uređivati svoje fotografije na printeru
  • ima mogućnost bežičnog primanja dokumenata za ispis
  • Wi-Fi povezivost je optimizirana za tablete, pametne telefone i računala
  • ako ste korisnik usluge Apple, Canon SELPHY CP910 je još jednostavniji za korištenje jer podržava AirPrint tako da možete bežično ispisivati iz Mac, iPad ili iPhone uređaja
  • Canon je izradio ovaj mali printer posebno za fotografe

Cijena CANON SELPHY CP910, kvalitetnog foto printera je i više nego pristupačna. Kreće se oko 800 kn.

CANON PIXMA PRO10S

Canon Pixma PRO10S je profesionalni A3+ foto printer. Po specifikacijama se nalazi odmah ispod Pixma PRO1 i iznad Pixma PRO100 što ga čini atraktivnom opcijom za svakog fotografa koji želi proizvesti visokokvalitetne A3+ ispise. 

Prednosti CANON PIXMA PRO10S foto printera:

  • koristi set pigmentnih tinti LUCIA tvrtke Canon koju osiguravaju dugotrajnost ispisa te stvaraju sjajne i živopisne fotografije
  • koristi Chroma Optimizer tintu koja poboljšava sjajnost i proširuje raspon boja za stvaranje preciznih, stabilnih i dugotrajnih ispisa u najboljoj kvaliteti
  • pomoću aplikacije PRO Gallery Print kompatibilne za iPadove možete besprijekorno raditi s Cloud profesionalnim fotografskim uslugama kao što su Zenfolio i SmugMug
  • koristeći Pixma Cloud Link fotografije može ispisivati iz preferiranih usluga za pohranu na Cloudu, uključujući Facebook, DropBox, Google Drive i OneDrive

Cijena CANON PIXMA PRO10S foto printera je oko 5,000.00 kn.

CANON PIXMA IX6850 - profesionalni printer za fotografije

CANON PIXMA IX6850 je profesionalni printer za fotografije. Ovaj stolni pisač visokih performansi nudi i Wi-Fi povezivanje te ispis s mobilnih uređaja. Ovaj foto printer ima tipično dobar izgled printera iz PIXMA asortimana. Izrađen je od visokokvalitetne, sjajne crne plastike, a podržava i A3+ papir.

Prednosti CANON PIXMA IX6850 foto printera:

  • izuzetno je kompaktan A3+ poslovni pisač visokih performansi
  • omogućava jednostavno dijeljenje uz bežično povezivanje
  • omogućava ispis vrhunske kvalitete i bez otpada uz individualno zamjenjiv sustav od 5 pojedinačnih tinti
  • nudi izuzetno brz ispis dokumenata: A4 ISO ESAT 14,5 slika u minuti mono/10,4 slika u minuti u boji
  • ispisujte više za manje uz dodatne XL i XXL tinte

Cijena CANON PIXMA IX6850 foto printera je oko 1.900,00 kn.

Nadamo se da smo vam uspjeli pomoći :) Trebate li dodatne informacije ili pomoć pri kupnji, slobodno kontaktirate naš tim koji će vam rado uskočiti u pomoć! Pogledajte foto pisače!

Newsletter
Upišite se na našu mailing listu i primajte obavijesti o novim akcijama i ponudama!