Savjeti za održivo printanje: smanjite utjecaj na okoliš, ali i troškove

Datum objave: 10.5.2022.
Savjeti za održivo printanje: smanjite utjecaj na okoliš, ali i troškove

Printanje je dio svakodnevice u gotovo svim uredima i mnogi ga uzimaju zdravo za gotovo, pritom ne razmišljajući o njegovom utjecaju na okoliš. Iako samo printanje ne možemo u potpunosti izbjeći, ipak postoje neke male stvari koje možemo učiniti kako bismo smanjili opseg zagađenja i stvaranja otpada. Ako vas ekološki aspekt ne motivira dovoljno, imamo još jedan sjajan poticaj - odgovorno korištenje pisača najčešće će dovesti i do smanjenja troškova ispisa

U nastavku vam donosimo nekoliko jednostavnih i primjenjivih savjeta za ispis koji će vam pomoći kako biste ostvarili dvostruku korist - smanjili zagađenje i uštedjeli novac. 

 

Koristite crno-bijeli ispis i draft mode

Za sve interne potrebe i manje važnu dokumentaciju najčešće je dovoljno koristiti crno-bijeli ispis, dok se ispis u boji preporučuje koristiti samo onda kad vam je to zaista potrebno, primjerice za ispis fotografija, važnih prezentacijskih materijala i slično. Uz to, velike uštede mogu se ostvariti i postavljanjem zadanih postavki pisača na ispis u tzv. draft mode-u, koji troši značajno manje tinte, odnosno tonera. Na ovaj način dobit ćete nešto nižu kvalitetu ispisa, koja će još uvijek biti sasvim pristojna za svakodnevne potrebe. 

 

Razmislite o obostranom ispisu

Kako biste uštedjeli na količini papira koju trošite za ispis, svakako je dobro namjestiti postavke pisača na obostrani ispis. Baš kao i u prvom savjetu, ovaj način ispisa bit će prihvatljiv za veliku većinu svakodnevnih potreba, dok u iznimnim situacijama postavke uvijek možete vratiti na jednostrani ispis. Iako je jako logično, dobro je naglasiti da će obostrani ispis prepoloviti vaše potrebe za kupnjom papira, što će svakako dovesti do realizacije ušteda, ali i smanjenja utjecaja na okoliš. 

 

Isprobajte ispis na recikliranom papiru

Sad kada smo saznali kako smanjiti potrošnju papira za 50%, možemo ići i korak dalje! Kako bismo maksimalno smanjili utjecaj na okoliš, sjajna je opcija korištenje recikliranog papira za ispis. Ova vrsta papira proizvodi se od prethodno korištenih sirovina i ne zahtjeva dodatnu sječu šuma.

Iako često postoji predrasuda da će ovakav papir biti manje kvalitetan, nedovoljno bijel ili iznimno skup, to ne mora biti tako. Jedan od odličnih primjera vrhunskog 100% recikliranog papira za ispis po vrlo prihvatljivoj cijeni  je ILK N02. U Tvoj-toner webshopu očekuju vas i drugi kvalitetni reciklirani papiri za ispis različitih formata. 

 

Smanjenje potrošnje je dio priče, ali pobrinite se i o reciklaži

Cijeli proces ispisa može stvoriti velike količine otpada - papir, toneri i tinte, a u konačnici i sam uređaj. Pravila za reciklažu papira su poznata svima - potrebno ga je odložiti u za to predviđene spremnike. Printeri bi se trebali odložiti u elektronički otpad nakon što prestanu funkcionirati.

Ako uređaj još uvijek dobro funkcionira, ali vam više ne odgovara zbog primjerice kapaciteta ispisa, svakako ga je dobro proslijediti ili prodati nekom drugom. Uređaji s manjim nedostacima mogu se prodati specijaliziranim trvrtkama, kao što je i Tvoj-toner. One će otkloniti eventualne kvarove i preprodati ga po značajno nižoj cijeni kao refurbished model, što je još jedan vid maksimiziranja potencijala uređaja i smanjenja stvaranja otpada. 

Naravno, potrebno je pobrinuti se i o ekološkom zbrinjavanju praznih tonera. Zamjenski toneri se najčešće recikliraju, obnavljaju i pune kako bi se mogli ponovno koristiti.

 

Razmislite dvaput

Prije nego samo kliknete na ispis ili print, razmislite je li vam taj dokument zaista potreban u fizičkom obliku. Učinkovita opcija za tvrtke je i donošenje opće politike ispisa, kojom će se unaprijed definirati kakva je vrsta ispisa moguća u uredu, ali se i ograničiti pristup pisačima samo na osobe kojima su oni nužni za obavljanje posla. 

 

Minimiziranje učinka na okoliš je nešto o čemu bi svi pojedinci, a posebice i tvrtke, trebali voditi računa. Prilika za to ima u svakom aspektu života, pa tako i u ispisu, no pitanje je samo koliko će nam biti stalo i koliko ćemo biti spremni promijeniti svoje navike. Iako nije za očekivati da će se naše navike ispisa preko noći promijeniti za 180°, neke od ovih savjeta moguće je implementirati u samo par klikova mišem. Ovi mali koraci bit će sjajan početak, koji će pridonijeti smanjenju zagađenja okoliša, ali i realizaciji financijskih ušteda. 

Newsletter
Upišite se na našu mailing listu i primajte obavijesti o novim akcijama i ponudama!