Što je to memorija pisača? Trebam li je nadograditi?

Datum objave:  18.12.2019.
Što je to memorija pisača? Trebam li je nadograditi?
Pisači imaju svoju memoriju. Zvuči li vam to čudno?

Ne bi trebalo. Baš kao računala i printeri imaju svoju radnu memoriju (RAM) koja se, kod većine modela, može i nadograditi.

Memorija pisača važna je kako bi osigurala njegovo normalno funkcioniranje. Laserski ili tintni printer, svi imaju radnu memoriju.

U redu, možete se pitati što je uopće memorija pisača…

Definicija: Memorija pisača


Memorija pisača (RAM) je njegov sastavni dio. Memorija pisača je odvojena od radne memorije računala. Svi printeri imaju ugrađenu određenu količinu radne memorije, od 32 MB pa do 256 MB, a kod nekih je moguća i nadogradnja.

Kao ključni hardverski dijelovi pisača, procesor i veća količina memorije omogućit će pisaču da brže odgovori na postavljene zadatke. Ovo je posebno korisno za pisače koje koristi veliki broj korisnika npr., u uredu.

Koja je funkcija memorije pisača i zašto je uopće bitna


Memorija pisača ima nekoliko osnovnih funkcija: prihvaćanje podataka s računala (input buffer), osiguranje prostora za njihovu obradu, tj. pretvaranje u sliku, i pohranjivanje gotove slike u obliku podataka koji se prenose na ispisni mehanizam (frame buffer).

Memorija pisača se koristi za kratkotrajno spremanje i obradu datoteke koju korisnik s računala šalje prema printeru.

Ukratko, kada vi kliknete “print” računalo šalje podatke pisaču, on ih sprema u svoju memoriju da bi ih “pročitao” i ispisao. Nakon što je završio s printanjem, briše podatke iz memorije o toj datoteci kako bi oslobodio mjesto za nove. Jednostavno, zar ne?

Zašto je važna memorija pisača? Ona je usko povezana s dvije važne karakteristike printera, a to su:

 • brzina ispisa

 • kvaliteta ispisa


Logično, više memorije omogućuje vam brži ispis i ljepše ispise visokokvalitetne grafike ili fotografija. Printate li fotografije? Znate li kako najbrže pronaći odgovarajući printer za fotografije?

Kako radi memorija pisača


kako radi memorija pisaca

U uredima koji za ispis koriste mrežni ili bežični pisač, više korisnika “istovremeno” od pisača traži obavljanje zadataka. Zadaci mogu biti printanje ponude, zahvalnice, fotografije ili kopiranje i skeniranje za pisače koji imaju i te funkcionalnosti.

Kako bi obavio sve zadatke, pisač zadatke stavlja u red čekanja za ispis. U trenutku kada završi s jednim zadatkom, podatke o njemu briše iz reda čekanja i svoje memorije, a to je znak da prelazi na zadatak koji je idući u redu.

Zašto je potrebno nadograditi memoriju pisača


Ako imate mali kućni pisač koji ne koristite svakodnevno, memorija vam možda i nije potrebna. Vaš pisač vjerojatno ima manju količinu memorije koja savršeno odgovara vašim potrebama.

S druge strane, ako pisač koristite često ili dokumente želite isprintane “u roku odmah”, nadogradnja memorije vam može biti od velike pomoći. Posebno će korisna biti kod printera koji imaju mogućnost skeniranja ili kopiranja. Sve te dokumente treba negdje kratkotrajno pohraniti, a to je funkcija memorije pisača, sjećate se?

Informiranje o tehničkim detaljima printera, tonera i slične opreme ne mora biti težak i zamoran proces. Važno je prenijeti bitne informacije na što jednostavniji način.

Jesmo li uspjeli? Mislite li da bi sada nekom laiku mogli objasniti što je memorija pisača i treba li je nadograditi?

Ako ništa, sigurno ste spremni za pametan izbor novog ili rabljenog printera.
NEWSLETTER PRIJAVA

Upišite se na našu mailing listu i primajte obavijesti o novim akcijama i ponudama!

 • VISA
 • Diners Club International
 • Mastercard
 • Maestro
 • America Express
 • VISA verified logo
 • American Express jamstvo
 • Mastercard SecureCode
 • CorvusPay

Sve cijene iskazane su u Hrvatskim Kunama i uključuju PDV. Trudimo se dati što bolji i točniji opis i sliku. Unatoč tome, ne možemo garantirati da su svi navedeni podaci i slike u potpunosti točni. Ne odgovaramo za eventualne pogreške nastale u opisu proizvoda, greške prilikom štampanja te promjene cijena.

Svi toneri na jednom mjestu! Naručite jednostavno i brzo uz nekoliko klikova, brza dostava uz dugotrajni vijek trajanja. Nema čekanja i odlaženja u trgovinu, gubljenja vremena u potrazi za zamjenskim tonerima ili zamjenskim tintama koje vam trebaju! Kod nas možete pronaći sve na jednom mjestu! Zamjenski toneri i zamjenske tinte - www.tvoj-toner.com

VSC Pro+ Web Shop - Web Shop Izrada
Mathema d.o.o.