Što su zamjenski toneri i zašto biste ih trebali koristiti?

Datum objave: 26.4.2022.
Što su zamjenski toneri i zašto biste ih trebali koristiti?

Zbog visoke cijene originalnih tonera, proizvodnja zamjenskih tonera prerasla je u velik biznis. Tehnologija njihove proizvodnje posljednjih je godina znatno napredovala, a paralelno s njom došlo je i do smanjenja razlika u usporedbi s originalnim tonerima. 

Kupci često imaju strah od zamjenskih tonera, no naše dugogodišnje iskustvo pokazuje kako on zaista nije opravdan. Moderni zamjenski toneri dolaze sa izvrsnim performansama, no važno je znati prepoznati najbolji za vaš uređaj, kako biste izvukli maksimum iz proizvoda i spriječili potencijalnu štetu na uređaju.  

U nastavku saznajte što su zamjenski toneri, koje su njihove prednosti i kako odabrati najbolji za vaš printer. 

 

Za početak - što su originalni toneri?

Originalni toneri proizvedeni su od strane proizvođača printera, kao što su HP, Samsung, Canon, Epson i Lexmark. Naravno, oni će uglavnom pružiti vrhunski ispis, ali uz vrtoglavo visoku cijenu. Iznos koji ćete morati izdvojiti za redovito obnavljanje zalihe ovog potrošnog materijala vrlo će brzo premašiti cijenu samog printera. To je osnovna logika industrije - printeri se prodaju u bescjenje po vrlo niskim maržama, u nadi da će kupci kasnije kupovati originalne tonere, u kojima zapravo leži zarada. 

 

Što su zamjenski toneri?

Zamjenski toneri nisu proizvedeni od strane originalnih proizvođača printera, što nekima stvara sumnju u njihovu kvalitetu. No činjenica da ih je proizvela druga tvrtka ne znači nužno da se radi o nekvalitetnom proizvodu. Ovu situaciju možemo usporediti s prehrambenom industrijom - samo zato što se neki proizvodi prodaju pod robnim markama trgovačkih lanaca, ne znači da su manje kvalitetni od proizvoda poznatih brendova.

 

Koje su prednosti zamjenskih tonera naspram originalnih?

Kao što se već do sada moglo naslutiti, osnovna prednost zamjenskih tonera je cijena. Radi se o vrlo konkretnoj razlici, jer su zamjenski toneri najčešće višestruko jeftiniji u odnosu na originale. Osim toga, nerijetko sadrže i više tinte, što povećava kapacitet ispisa po punjenju. Kada je riječ o kvaliteti ispisa, moderne tehnologije proizvodnje omogućile su da ona postane gotovo zanemariva. Ispravnim odabirom modela tonera za vaš uređaj, dobit ćete odličnu kvalitetu ispisa po značajno nižoj cijeni. Kupnjom zamjenskih tonera zapravo plaćate funkcionalnost proizvoda, a ne visoku maržu koju si originalni proizvođači mogu priuštiti zbog snage brenda. 

 

Kako odabrati zamjenski toner?

Odabir idealnog tonera ovisi o nekoliko faktora: 

  1. Vrsta printera - printeri se dijele na InkJet printere i laserske printere, a svaki od njih koristi različitu tehnologiju ispisa, koja utječe i na odabir zamjenskog tonera, odnosno tinte. 
  2. Model printera - najvažnija informacija o kojoj trebate voditi računa prilikom kupnje zamjenskog tonera je model printera, kako biste odabrali toner koji će biti kompatibilan s vašim uređajem. 
  3. Boja - zamjenske tinte i toneri dolaze u crnoj varijanti ili u CMYK bojama (tirkizna, magenta, žuta i crna) za ispis u boji. 
  4. Kapacitet ispisa - svaki toner dolazi s različitim kapacitetom ispisa, odnosno procijenjenom količinom stranica koju će moći ispisati prije njegove potrošnje. Prilikom kupnje moguće je izračunati cijenu ispisa jedne stranice, tako da podijelite cijenu tonera s kapacitetom ispisa - na ovaj način dobit ćete najrealniji prikaz isplativosti kupnje. 
  5. Vanjski izgled zamjenskog tonera - obratite pažnju na ispravnost samog bloka. Pripazite da nema oštećenja te da proizvod nije otvaran prije kupnje. I mala oštećenja mogu izazvati curenje tinte, što može biti problematično za uređaj. Ovo vrijedi i za originalne tonere.

 

Pažljivo odabranim zamjenskim tonerom dobit ćete kvalitetan, brz i  pouzdan ispis po višestruko nižoj cijeni, što će dugoročno omogućiti značajne uštede. U Tvoj-toner webshopu očekuje vas široki izbor zamjenskih tonera i tinti za gotovo sve brendove printera, a na našem blogu očekuju vas i preporuke za odabir najboljih modela zamjenskih tonera za Samsung i HP printere!

Newsletter
Upišite se na našu mailing listu i primajte obavijesti o novim akcijama i ponudama!