Originalni vs. zamjenski toner - koji je pravi izbor za tebe?

Datum objave: 15.5.2020.
Originalni vs. zamjenski toner - koji je pravi izbor za tebe?

Vječna dilema kupaca je kupiti originalni ili zamjenski toner za printer. Uvijek se navodilo i isticalo kako su originalni toneri puno skuplji, ali da zamjenski štete pisaču. Međutim, te tvrdnje su sada postale stvar prošlosti (osim i dalje vidljive razlike u cijeni). Došlo je do toga da postoji mnogo više činjenica od tih, već svima poznatih. U čemu je stvarno razlika i što je dugoročno isplativije? Otkrijmo zajedno.

Razlika zamjenskih i originalnih tonera

orginalni-vs-zamjenski-toneri

Originalni toneri su toneri koji su proizvedeni od iste tvrtke čiji printer imate. Oni predstavljaju određene standarde kvalitete i performansi, a kao rezultat uporabe dobit ćete vrhunski ispis. Zamjenski toneri su proizvedeni od druge tvrtke, ali imaju gotovo istu kvalitetu, trajnost i čak jednak kapacitet koji mogu ispisati. Funkcionalni su i pouzdani poput originalnih tonera. Kako ukratko objasniti glavnu razliku? Imate HP pisač. Originalni toner je isto HP toner, a zamjenski toner je toner napravljen za HP pisač, ali ga nije napravila tvrtka HP. Kada se govori o najvećoj razlici onda je to definitivno razlika u cijeni. Zamjenski su čak nekoliko puta jeftiniji. Originalni toneri su puno skuplji jer velike tvrtke koje proizvode printere razmišljaju o tome kako kupnjom njihovog printera imate obavezu kupovati i njihove tonere čime oni mogu postavljati cijenu kakvu žele. Zamjenski toneri jesu jeftiniji od pravih tonera, ali nikako se ne može reći da su besplatni. Oni se naplaćuju manje jer kod njihove proizvodnje koriste se reciklirani dijelovi starih patrona boja i prilikom kupnje treba biti oprezan. Ako pronađete izuzetno nisku cijenu zamjenskog tonera negdje mora biti neka “kvaka”. Budite pažljivi, proučite različite stranice i pronađite zamjenske tonere, ali na dobrim stranicama gdje se garantira povrat novca ili neko dodatno jamstvo. Kada se govori o razlici u kvaliteti ispisa tu ne bi trebalo biti neke razlike. Uz povoljniju cijenu vidjet ćete koliko su blizu izgledom i kvalitetom originalnom toneru uz jako dobru boju, točnost ispisa i jednostavnost korištenja. Praksa ispisa je pokazala da vrlo rijetko i to kod color tonera može doći do malog gubitka kvalitete što ovisi i o specifičnim modelima, međutim kod crno bijelih uopće ne postoje razlike. Iduća slika prikazuje očitu razliku u cijenu koja međusobno uspoređena za isti model pisača daje vidljivi postotak uštede kupnjom zamjenskog tonera. Govori se o uštedi od najmanje 100% pa na više:

originalni-vs-zamjenski-toneri-cijena

Idemo odabrati pravi toner za tebe

S obzirom na posao, kakva kvaliteta ispisa vam je potrebna? To je prvo i važno pitanje pri kupnji tonera, zamjenskog ili originalnog. Ako obavljate uredski posao gdje vam je potreban ispis “crno-bijelih” dokumenata zamjenski toneri su svakako super izbor i jeftinija opcija. Ako vaš posao zahtjeva printanje vrhunskih slika savršene kvalitete onda su svakako preporuka originalni toneri. E sada, koji su mogući rizici? Originalni toner je skup, premašuje vaš budžet i odabrat ćete definitivno zamjenski toner. Međutim, ponovno se ovo odnosi na vaše poslovanje. Ako ne možete preuzeti rizik zbog ispisa slika i materijala lošije kvalitete odaberite originalni toner. U velikom izboru tonera naša preporuka je odabir zamjenskih tonera uglednijih brendova (baš poput svih tonera koje imamo u ponudi) s dužom garancijom koja vam svakako može uštedjeti mnogo novca. Ako obratimo pažnju na napisano do sada - cijena, kvaliteta, garancija, trajnost, kapacitet svakako će vam ti faktori omogućiti najbolju odluku, originalni ili zamjenski toner. Proizvođači ulažu puno novca u razvoj tonera jer čak na tonerima više zarađuju nego na prodaji printera. Originalni printeri mogu sadržavati komponente koje ih čine UV otpornima ili imaju poseban viskozitet kako bi se spriječilo ikakvo oštećenje printera. Upravo iz tog razloga često zastrašuju potrošače s informacijama o korištenju zamjenskih tonera, njihovoj slaboj kvaliteti, gubitku garancije, oštećenju printera i sl. Zbog toga OPTICUS IT d.o.o. ima izbor zamjenskih tonera za neke od najpoznatijih brendova pisača na tržištu poput HP, Canon, Samsung, Epson, Lexmark, itd.

Razlika između prerađenih, recikliranih i ponovno punjenih tonera

Reciklirani toner je proizveden korištenjem dijelova i materijala koji su korišteni kod drugih proizvoda. Ponovno punjeni toner je proces ponovne uporabe korištenih tonera. Modificira se spremnik i ulijeva se novi toner unutra. Uz to čiste se spremnici i uklanjaju mogući nedostaci. Kod ponovno punjenih tonera plaća se samo toner, a ne cjelokupni proces izrade spremnika. Prerađeni toneri prodaju se za laserske printere. Proces funkcionira na idući način: spremnik se potpuno rastavi na dijelove koji se nakon toga zasebno pregledavaju i čiste te se u njega montiraju novi potrošni dijelovi. Nakon toga ide punjenje bojom, sastavlja se i testira na adekvatnoj opremi. Ovim postupkom želi se pružiti jednaka kvaliteta i pouzdanost kao kod originalnih tonera.

Zamjenski toneri i njihova garancija

zamjenski-toner-i-garancija

Mnogi se pitaju upravo to, hoće li zamjenski toner imati utjecaj na garanciju? Donosimo male “insajderske” savjete o tome kako NE izgubiti garanciju dok koristite zamjenske tonere:

  1. Cilj većine zamjenskih tonera je pružiti iste performanse ispisa i dobru vrijednost. Pronalazak dobrih zamjenskih tonera uz nižu cijenu nije teško ako kupujete od dobavljača koji na svojim stranicama jasno navodi sva jamstva i povrat troškova.
  2. Ako ste kupili pisač u zadnjih 12 mjeseci, po zakonu proizvođači moraju izdati jednogodišnje jamstvo na bilo koji električni uređaj i oni ne smiju imati anti-konkurentne uvjete bez obzira radi li se o originalnom ili zamjenskom toneru. Što konkretno to znači? Ovlašteni servis mora dokazati da je upravo zamjenski toner prouzrokovao kvar na printeru. Ako se pokaže greška u printeru onda će servis riješiti problem, a ako je problem u patroni onda će jamstvo dobavljača pokriti troškove servisa.
  3. Hoće li zamjenski toneri utjecati na jamstvo vašeg pisača? Velika je vjerojatnost da će bilo koji toner oštetiti uređaj pisača. To je zato što su toneri samostalne jedinice i dolaze u kontakt samo s papirom na koji ispisujete. Naravno da postoje slučajevi u kojima toner ošteti pisač, međutim to je samo u slučaju stvarno loše proizvedenog tonera koji nije poravnat i razvijen da se dobro uklapa u pisač. Također, loše proizvedeni ili ponovno napunjeni toneri mogu prouzročiti curenje pisača.
  4. Ako kupite toner od pouzdanog dobavljača on će jamčiti za performanse uređaja i ako dođe do kvara sa spremnikom. U suštini, korištenje zamjenskih tonera neće utjecati na jamstvo vašeg pisača. Kvaliteta je gotovo ista kao da kupujete originalnu opremu od proizvođača, samo uz nižu cijenu.
  5. Budite oprezni gdje kupujete toner, kako ne bi došlo do neugodnosti. Ono što je jako važno je da sačuvate originalni toner i prije servisa ga stavite u pisač.

Napomena: OPTICUS IT d.o.o. daje 100% garanciju na sve zamjenske tonere iz ponude. Svakako kao korisnik, dobro je poznavati opremu koju namjeravate kupiti. Informirajte se o vrsti zamjenskih tonera, kako utječe na printer i slično. Najbitnije je da spremnik po serijskom broju odgovara vašem printeru. Isto tako, razmislite o tome koliko stvarno printate. Ako ga koristite često, a printer koristite za printanje dokumenata onda će zamjenski toneri učiniti golemu uštedu vašem budžetu. Ako rijetko printate onda je bolja opcija veće ulaganje u originalne tonere koji imaju u sebi kemikalije protiv sušenja boje u printeru. Zamjenski toneri se isplate u svakom slučaju. Interesirajte se na vrijeme i nabavite najbolji zamjenski toner za svoj printer. Mi smo tu za dodatne savjete i prijedloge. Kontaktirajte nas.

Newsletter
Upišite se na našu mailing listu i primajte obavijesti o novim akcijama i ponudama!