Kada je pravo vrijeme za zamjenu pisača?

Datum objave: 25.1.2022.
Kada je pravo vrijeme za zamjenu pisača?

Ništa ne traje vječno, pa tako ni pisači. Iako njihov životni vijek ovisi o modelu i navikama korištenja, prema našem iskustvu on je u prosjeku od tri do pet godina. Postoji nekoliko znakova koji će vas upozoriti da se bliži vrijeme da počnete razmišljati o kupnji novog pisača. Kako se ne biste našli u situaciji u kojoj hitno trebate nešto isprintati a ne možete, svakako je dobro na njih pravovremeno reagirati. Osim kupnje novog uređaja, opcija je naravno i popravak starog, no ona se često ne isplati jer se printeri uglavnom prodaju po vrlo niskim cijenama, a proizvođači računaju na zaradu od skupih tonera i tinti. 

U nastavku saznajte kada biste trebali krenuti s proučavanjem ponude pisača. 

 

Promjena navika ispisa

Poslovna situacija u tvrtkama stalno se mijenja. U periodu od 3 do 5 godina može doći do značajnih promjena u obujmu, a potencijalno i vrsti posla. To znači da pisač koji je bio savršen za vaše potrebe prilikom kupnje možda više nije adekvatan u sadašnjosti. Neke od promjena u poslovanju koje mogu utjecati na potrebu za zamjenom pisača: 

  1. Printate više nego prije: Svaki individualni pisač stvoren je s predodređenim kapacitetom ispisa, na što je važno obratiti pažnju prilikom kupnje. Ako se ovaj kapacitet redovito premašuje, njegov vijek trajanja se smanjuje. Osim toga, pisači s manjim kapacitetom generalno imaju i veći trošak ispisa po stranici, tako da se korištenje uređaja s premalim kapacitetom dugoročno nikako ne isplati. 
  2. Pisač koristi više ljudi nego prije: u ovom vremenskom periodu također može doći i do velikih promjena u broju zaposlenika tvrtke, što također može utjecati na povećani kapacitet ispisa. Uz to, kod povećanja broja zaposlenih, dobro je i razmisliti o uređaju s većom brzinom ispisa kako bi se povećala produktivnost. 
  3. Ispisuje se na nekoliko veličina papira: Povećani kapacitet ispisa postaje još veći problem ako se jedan pisač koristi za ispis više veličina papira, ali i primjerice za ispis na kuverte i slične materijale. 

 

Vrlo visoki troškovi ispisa

Ispis, ali i kompletna briga oko pisača, nabava potrošnog materijala i eventualni popravci, mogu prouzročiti značajne troškove u svakoj tvrtki, a posebice ako se radi o neadekvatnom uređaju. Smanjenje troška ispisa jedan je od najčešćih razloga zamjene pisača. Nekoliko je osnovnih razloga zašto možda trošite više sredstava na ispis nego što biste trebali: 

  1. Neprimjerena veličina pisača: Kao što smo već spomenuli, ispis koji premašuje kapacitet uređaja radi višestruku štetu - uništava pisač koji je pod prevelikim opterećenjem, ali i košta više nego ispis na uređaju većeg kapaciteta. U tom slučaju skupo ćete platiti svaku ispisanu stranicu, ali i vrlo brzo ostati bez postojećeg uređaja, pa je bolje čim prije razmotriti kupnju novog pisača s odgovarajućim kapacitetom. 
  2. Zastarjela tehnologija: S napretkom tehnologije, cijene ispisa su sve manje. Današnja cijena ispisa je neusporedivo niža u odnosu na period od prije 15-ak godina. Noviji uređaji potencijalno će omogućiti i veće uštede. Uz to, moderni uredski pisači  i multifunkcijski uređaju spojeni su na WiFi pa primjerice mogu skenirane dokumente slati direktno na email, imaju ulaze za USB i druge funkcije koje će značajno ubrzati i pojednostaviti korištenje, a tako i povećati produktivnost zaposlenika.  

Kao manje radikalan potez od nabave novog uređaja, postoji još nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili troškove vezane uz ispis, o čemu možete pročitati više u jednoj od naših blog objava

 

Neispravno funkcioniranje uređaja

Jedan od najočitijih pokazatelja su svakako i problemi s uređajem. Nakon određenog broja sati rada i ispisanih stranica, uređaji se potroše i sve rjeđe rade bez poteškoća. Svi smo iskusili frustrirajuće blokade papira, poruke o misterioznim problemima prilikom ispisa ili samo kontinuirano lošu kvalitetu ispisa. U ovim je situacijama dobro je prvenstveno provjeriti je li moguće (i uopće isplativo) otkloniti kvar. Ako je odgovor negativan, vrijeme je za novi uređaj.  

 

Ovo su samo neki od najčešćih znakova da je pravi trenutak za kupnju novog pisača. Iako će novi zahtijevati određeno financijsko ulaganje, treba biti svjestan da će ispravno odabran uređaj  pridonijeti smanjenju troškova, povećanju produktivnosti, a u konačnici i izbjegavanju frustrirajućih problema prilikom ispisa, kao što je slučaj kod zastarjelih pisača. Za dodatne uštede prilikom kupnje uređaja preporučujemo našu ponudu refurbished, odnosno obnovljenih rabljenih modela pisača. Osim što dolaze sa gotovo dvostruko nižom cijenom u odnosu na nove modele, ovi su uređaji vrlo pouzdani jer su stručno obnovljeni s originalnim dijelovima, a za dodatnu sigurnost tu je i garancija.

Ako ste se prepoznali u jednoj od gore navedenih stavki, znate što vam je činiti. Na Tvoj-toner web shopu očekuje vas velik izbor novih i rabljenih InkJet i laserskih printera, a na blogu možete saznati koji od njih je bolji odabir za vaše potrebe. 

Newsletter
Upišite se na našu mailing listu i primajte obavijesti o novim akcijama i ponudama!