Od čega je to izgrađen moj toner i što sve on sadrži?

Datum objave: 15.4.2021.
Od čega je to izgrađen moj toner i što sve on sadrži?

Vjerujemo da smo vas zatekli ovim neobičnim pitanjem. Svi koristimo tonere, tinte, printamo različite materijale i informatički smo pismeni. Međutim, znamo li neke osnove? Znamo li od čega su napravljeni proizvodi koje koristimo u svakodnevnom radu i bez kojih naše poslovanje možda ne bi bilo isto? Što se nalazi u toner ulošku koji koristite? Da, svi znamo što učiniti kada pisač kaže da je razina tonera niska, pisali smo i o tome kako očistiti glavu pisača, ali što je unutar tog toner uloška?

Što sadrži uložak tonera?

Jednostavno rečeno - to je prašina. Znamo da je to prašina, ali prašina od čega? Prah tonera unutar spremnika zaštićena je formula specifična za brend pisača koji trenutno imate. No, nema velike tajne oko osnovnih “sastojaka” tonera. Prah tonera potječe od specijaliziranih čestica plastike koje se lijepe za papir te topljenjem i pritiskom dolaze na svoje mjesto, odnosno mjesto na papiru predviđeno za ispis. Sitna praškasta plastika u ulošcima tonera ne provodi električnu energiju, ali je u stanju zadržati statički naboj. To znači da se može kretati i postavljati kao slika na napunjenom valjku bubnja. Također, plastika u prahu topi se na vrlo niskoj temperaturi, što omogućuje fuziju s toplinom i valjkom pod pritiskom.

Od čega je napravljen moj toner za pisač?

Toner se nekada (a i još uvijek se susreću primjeri) izrađivao od plastičnih ploča koje su slomljene, zdrobljene i samljevene u fini prah pomoću zračnog mlaza. Takva izvedba tonera može dati čestice nejednake veličine, što rezultira manje savršenim ispisanim slikama. To je natjeralo proizvođače tonera da "uzgajaju" čestice tonera jednolike veličine u laboratoriju. Ove manje, jednake veličine čestica omogućuju bolju reprodukciju slike i omogućuju učinkovitu upotrebu tonera. Napravimo rezime - toner u prahu sastoji se u osnovi od sljedećih komponenata: #1. Sintetička smola #2. Pigmenti u boji #3. Magnetni oksidi metala #4. Male količine sredstava za otpuštanje, poput voska i silikona. Točan omjer miješanja razlikuje se od proizvođača do proizvođača. Sastav je sinkroniziran s jedinicama za tisak uređaja, koje se sastoje od različitih valjaka za ispis, kao i s jedinicom za fiksiranje, itd. Veličina čestica praha tonera iznosi između 5 i 30 mikrometara. Kao takav, toner djeluje poput tekućine.

Koja svojstva mora imati toner u prahu?

Da bi laserski pisač mogao pružiti savršene ispise, toner mora pokazivati posebna svojstva. Mala veličina čestica osigurava dobro pokrivanje tintom i miješanje boja, tanko nanošenje, precizne gradijente boja, kao i potpuno pokrivanje bez tragova. Trebala nam je tinta! Kada se vratimo u povijest čovječanstva, prije su ljudi različitim bobičastim voćem oslikavali zidove špilja. Samim time, tražio se neki bolji način kojim bi se izrazili osjećaji, riječi i mišljenja, odnosno tražio se bolji način izražavanja umjetnosti. Već u 4. stoljeću prije Krista, bliskoistočne civilizacije izrađivale su tintu od izgorjelih kostiju, smole i katrana, dok su drevni Kinezi izrađivali tintu od ribljeg ljepila. Od tinte do razvoja čađe - praškaste čađe od izgaranja katrana i kreozota - čovječanstvo je bilo u beskrajnoj potrazi za pronalaženjem boljeg načina tiska.

Zašto je toner "bolja opcija" od tinte?

zamjenski toneri

Za razliku od spremnika s tintom, spremnici s tonerom se ne isušuju, brže ispisuju više stranica i ispisuju oštriji tekst (plus toner uvijek možete prodati ako je potrebno).

Kako mogu pronaći odgovarajući toner za svoj pisač?

Postoje tisuće različitih tonera. Ako želite znati koji toner odgovara vašem uređaju, jednostavno odaberite svoj model upisom u tražilicu na vrhu naše web stranice ili nas kontaktirajte za više informacija. U OPTICUS IT d.o.o. ponudi tonera možete pronaći originalne i zamjenske tonere nekih od najpoznatijih brendova. Ponuda zamjenskih tonera obuhvaća: HP tonere, Canon tonere, Samsung tonere, Epson tonere, Lexmark tonere, Xerox tonere, Brother tonere, Konica Minolta tonere, itd. Donosimo samo nekoliko najtraženijih modela za koje tvrtka OPTICUS IT garantira najvišu kvalitetu i 100% garanciju. Život unutar toner uloška zaista je čudesno mjesto ispunjeno čarobnom znanošću i fantastičnom tehnologijom. Plastična prašina jednostavan je odgovor na pitanje što se nalazi u vašem toneru, ali tehnološki napredak koji ju je tamo donio zaista je nevjerojatan. Završimo ovu zanimljivu temu i već danas nabavite najbolji zamjenski toner ili zamjensku tintu za svoj pisač. Kontaktirajte nas za sva dodatna pitanja i savjete.

Newsletter
Upišite se na našu mailing listu i primajte obavijesti o novim akcijama i ponudama!