U 8 koraka do najboljeg printera za poslovni ured

Datum objave: 8.4.2019.
U 8 koraka do najboljeg printera za poslovni ured

U današnjem se poslovnom svijetu većina komunikacije obavlja putem telefona, e-mailova, besplatnih aplikacija za slanje poruka i putem društvenih mreža. Unatoč tome, još uvijek postoji velika potreba za važnim dokumentima, slikama, grafovima i tablicama u fizičkom obliku.

Zato je printer jedan od najvažnijih dijelova uredske opreme za bilo koji posao. No s nevjerojatnom raznolikošću značajki, veličina i oblika, kako ćete znati koji će printer najbolje upotpuniti vaše poslovanje? Da biste lakše odlučili, donosimo vam popis stvari koje biste trebali uzeti u obzir prilikom kupnje printera za svoj ured.

Korak #1: Najjeftinije ne znači uvijek i bolje

Za početak moramo razriješiti jednu stvar. Prije nego što si zacrtate da želite kupiti prvi, najjeftiniji printer koji možete pronaći, razmotrimo zašto najjeftiniji printeri nisu uvijek i najpovoljniji. Većina modela printera, pogotovo onih bezimenih, funkcionira ovako - što je niža početna cijena printera, to je veći trošak zamjenske tinte ili tonera.

Kao rezultat toga, jedina osoba koja će imati koristi od jeftinog printera sa skupim tintama ili tonerima je ona osoba koja će ga veoma rijetko koristiti. Ipak, ako ga namjeravate koristiti stalno, preporučujemo da prije same kupovine provjerite cijenu tinte ili tonera kako se kasnije ne biste neugodno iznenadili.

Korak #2: Tintni ili laserski - koji je najbolji printer za ured?

Odabir printera na temelju same tehnologije mnogo je lakši nego što je bio prije nekoliko godina jer su se razlike u brzini rada i kvaliteti ispisa uvelike smanjile. Ako ispisujete dokumente, tablice i ostali crno-bijeli tekst s nešto grafike, kao što su logotipovi i grafovi u boji, tada će laserski ili tintni printer s crno-bijelim ispisom biti i više nego dovoljni.

O tintnim printerima vrijedi razmišljati u slučaju da ćete mnogo printati u boji. Danas na tržištu postoje mnogi modeli tintnih pisača spremnih za uredsku namjenu. Oni mogu pružiti konkurentnu brzinu i kvalitetu ispisa. No, to vam mogu pružiti i laserski pisači. Oni će biti bolji odabir za one koji će većinom printati tekst i koji će imati veliku količinu materijala za ispis - tada će laserski pisač definitivno biti povoljniji odabir. Još jedna točka o kojoj vrijedi razmišljati je fleksibilnost medija. Razmislite hoćete li trebati model printera koji može ispisivati na posebno dizajniranim platnima te na DVD/CD medijima.

Bonus savjet: Za ispis fotografija potražite profesionalni foto printer

Postoje pisači koji vrhunski ispisuju fotografije, od kojih su među boljim izborom Canon Pixma modeli. Naime, neki od ovih modela koriste PgR (Pigment Reaction) koja povezuje tintu s površinom papira tako da je tinta u potpunosti vodootporna.

Drugi Pixma modeli, kao Canon Pixma PRO-100S svrstavaju se u grupu profesionalnih printera za fotografije. Ovaj model koristi sustav od osam odvojenih tinti na bazi boje, od kojih su tri monokromatske. Ako fotografirate pomoću pametnih telefona, tableta ili profesionalnih fotoaparata koji imaju mogućnost bežičnost spajanja, sviđat će vam se mogućnost bežičnog ispisa.

Korak #3: Pronađite pisač koji odgovara veličini ureda

Koliko ćete dnevno nešto printati? Nekoliko listova, na desetke ili na stotine listova? Jeste li vi jedina osoba koja će koristiti printer? Odaberite mali tintni ili laserski pisač samo ako ćete: 

  • printer staviti u vaš ured
  • jedino vi upotrebljavati printer 
  • printati nekoliko stranica dnevno

Ovakva vrsta printera će biti spora, nedostajat će korisne značajke kao što je obostrani ispis i vjerojatno će imati skuplji potrošni materijal. Na ovim je printerima tipična vrsta spajanja USB-om, no danas je bežično spajanje postao standard. 

Za pisač kojeg će koristiti više osoba, za jednostavno dijeljenje podataka je od velike važnosti da printer ima značajku Ethernet mreže (fizički prijenos podataka (bit-ova) između računala po standardu koji nosi ovo ime), dok bežična mreža može biti korisna kod manjih radnih grupa.

Korak #4: Definirajte kapacitet ulazne ladice za papir

Najlakši način definiranja kapaciteta ulazne ladice za papir je da se zapitate koliko često želite puniti dotičnu ladicu. Za većinu je odgovor ne više od jednom dnevno (iako je i to upitno). Nekoliko dana pratite potrošnju papira i potražite pisač čija standardna ulazna ladica premašuje prosječni dnevni volumen. Još jedno od nepisanih pravila je da se držite broja preporučene mjesečne količine ispisa u stranicama. Ovaj broj predstavlja maksimalnu razinu “naprezanja” printera, a ne ono što on može kontinuirano podnijeti.

Korak #5: Brzina ispisa stranica u minuti - koja je idealna?

Očekivani volumen ispisa također pomaže u određivanju: 

  • brzine ispisa 
  • snage procesora 
  • memorije koju bi printer trebao imati 

Preporučujemo da uzmete specifikaciju brzine ispisa s dozom opreza jer ova specifikacija možda ne odražava vašu učestalost upotrebe printera. Ipak, ova specifikacija može ponuditi naznake što printer može postići pod optimalnim uvjetima. Iz tog je razloga dobro imati na umu sljedeće:

  • printer s brzinom ispisa manjom od 20 stranica u minuti će vjerojatno biti spor za veći radni tim 
  • raspon od 20-40 ispisa stranica u minuti će odgovarati većini ureda 
  • brzina veća od 40 ispisa stranica u minuti je odličan izbor za veće urede (takvi pisači dolaze i s većom cijenom)

Što se tiče snage procesora, printeri ovisni o računalu nemaju vlastitu snagu procesora te njihov rad doslovno ovisi o specifikacijama i mogućnostima tog računala. S druge strane, svaki printer koji ima vlastiti procesor sa što više megaherca (MHz), to će bolje obavljati posao. 

U našoj online ponudi možete pronaći mobilne printere kao što je HP Officejet 252 Mobile All-In-One Printer. Riječ je o prijenosnom multifunkcionalnom printeru, skeneru i fotokopirki. Dolazi s baterijom zbog koje je i prijenosan, a uz to ima i WiFi i Bluetooth povezivost te je omogućen direktan ispis putem pametnih telefona. Očekivani volumen ispisa će određivati i memoriju printera. Tipična memorija za poslovni printer može biti od 64 MB do 256 MB. Modeli više klase imaju prostora i za proširenje memorije.

Korak #6: Printer s višenamjenskom ladicom - da ili ne?

Postoji li vrsta dokumenta koju želite ispisivati, no trenutno ne možete? Moderni pisači imaju sekundarnu višenamjensku ladicu za različite vrste medija, npr. omotnice, naljepnice, kartone, razglednice i papire različitih debljina. Ako ćete redovito imati potrebu za ispis na više vrsta medija, višenamjenska ladica je ono što morate imati.

Korak #7: Odredite trebate li višenamjenski printer

Ako većinom samo ispisujete vlastite dokumente, vjerojatno vam ne treba višenamjenski printer, (popularno zvan sve-u-jednom printer) jer s višenamjenskim ili multifunkcijskim printerom dobivate i printer i skener i fotokopirku. Takvi multifunkcijski printeri za ured moraju imati automatski ulagač dokumenata (ADF) za jednostavnije skeniranje dokumenata s više stranica. Iako se čini da su višenamjenski uređaji val budućnosti, oni imaju neka ograničenja.

Na primjer, ako je vaš poslovni tim velik, tada prisiljavate svakog člana tima da radi sve na jednom stroju - ispis, kopiranje, skeniranje, slanje faksa… Jednostavno govoreći, želite li racionalno iskoristiti vrijeme, sve-u-jednom printer nije najbolja odluka.

Korak #8: Gdje kupiti uredski printer?

Gdje kupiti uredski printer? Preporučujemo Tvoj tone web shop! U našoj online ponudi možete naći sve na jednom mjestu - printere, tonere, tinte i uredski materijal. Pronalaženje najboljeg printera za vaše poslovanje ne mora biti težak i zamoran proces. Važno je zapamtiti da je najbolji printer onaj koji odgovara vašim potrebama i proračunu. Duboko udahnite i krenite u potragu :) Pronađite uredske printere, tonere i tinte!

Newsletter
Upišite se na našu mailing listu i primajte obavijesti o novim akcijama i ponudama!